Úrodu vinné révy především na jihu Moravy letos poznamenalo sucho a pozdní jarní mrazíky. „První burčák z moravských hroznů jsme měli až tento týden. Do té doby jsme prodávali dovážený. Produkce burčáku je letos menší. Někteří vinaři ho nedělali vůbec, aby ušetřili hrozny na výrobu lahvovaného vína," popsala Martina Vicanová z Vinné Galerie v Brně, která bere burčák ze spřízněného Adámkova vinařství ve Višňové u Znojma.

Burčák mají v nabídce vinotéky a objevily se také desítky stánků v centrech měst i u silnic. „Burčák vyhledávám, hrozně mi totiž chutná. Radši mám bílý, ale ani červeným nepohrdnu. Burčák si kupuji jen ve vinotékách, myslím, že tam je opravdu kvalitní. U silnice bych si ho nikdy nekoupila. Bála bych se, že nebude dobrý nebo že z něj budu mít střevní potíže," podotkla Andrea Vichrová z horní Cerekve na Jihlavsku.

Jak se při koupi burčáku nenechat napálit? Na jakých místech se dá sehnat? Za kolik a z jaké odrůdy? Velké téma o burčáku čtěte ve středečních vydáních JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST