K jejich výrobě se dostal už v mládí jako ministrant. „V kostele jsem potkal řezbáře, který opravoval oltář. Pozval mě do dílny a ukázal mi staré formy betlémů, podle kterých mne naučil postavy tvořit,“ popisuje svůj příběh.

Pracuje každoročně už od ledna, aby stíhal zakázky. „Loni mi ještě den před Štědrým dnem volali z Újezdu u Brna, že chtějí tři betlémy,“ vzpomíná muž.

Ilustrační foto
Vánoce na blátě, napadlý sníh v kraji roztaje

Začíná s podstavci a stodolami. Poté se přesouvá k postavám, kterých je v jeho betlémech sedmnáct. Figurky vyrábí ze sádry, na kterou vrství latex. Všechny postavy také ručně maluje. „Vždy odlévám aspoň padesát kusů jednoho typu. Příští rok chci požádat tvůrce o formu na velbloudy. Právě na nich totiž tři králové přijeli,“ popisuje tvůrčí proces Herman.

Figurek odlévá víc, kdyby se náhodou nějaká nepovedla. „Maluji je podle obrázků Josefa Lady. Některé detaily jsou hodně náročné,“ podotýká výrobce.

Kolik betlémů už udělal, spočítat nedokáže. Figurky má rozestavěné po celém bytě. „Místo kuchyně mám doma prostě dílnu,“ uzavírá s úsměvem sedmdesátník.

V dílně děti vyráběly vánoční ozdoby
Na hvězdárně si děti pohladily fretku a projely se vlakem