I v posledních týdnech se v jejích prostorách našlo několik unikátních svědectví. „Například v prostorách čtyř cel, které sloužily jako korekce, objevujeme vyškrábané nápisy od vězňů. Ty zatím objevené pochází zřejmě z padesátých let, ale věřím, že můžeme odkrýt vyryté texty i z devatenáctého století,“ zmínil starosta Sokola Brno I. Michal Doležel, který se historií káznice věnuje a o nálezech pravidelně informuje na sociálních sítích.

Kromě stop ve zdech se v bývalé káznici stále dají najít i předměty, které vězni používali. „Například v květnu historik Jiří Skoupý při jedné z našich prohlídek objevil pod jednou zachovanou pryčnou vězeňskou čepici, zřejmě z období Protektorátu. V části, kde byly vězněné ženy, jsme v prostoru umývárny zase našli v kádi dvě mýdla z padesátých let,“ uvedl Doležel.

Pohled na Lidickou ulici v Brně.
Obří mrakodrap v Lidické v Brně: nikdy víc? Studie má omezit výšku domů v ulici

Mezi unikátními nálezy jsou třeba i cigaretové papírky, někdy totiž měli vězni štěstí a dostali se k cigaretám.

Doležel nyní doufá, že by se mohl uskutečnit větší a systematičtější průzkum káznice. „Nevylučoval bych, že by se při něm podařilo najít i části šibenice, na které se na Cejlu popravovalo,“ zmínil.

Pachatel při přepadení čerpací stanice v Heršpické ulici v Brně.
Nemám jinou možnost, omlouval se s nožem v ruce. Možná začátečník, říká policie

Do káznice se mohou zájemci podívat třeba při komentovaných prohlídkách. „Je o ně zájem, lístky se dají sehnat online nebo v infocentrech,“ uvedl mluvčí brněnského turistického informačního centra Jan Gerych.

O káznici se dlouhodobě mluví jako o místě, kde by mohlo vzniknout takzvané kreativní centrum. Kromě prohlídek se v ní již nyní konají příležitostně koncerty i výstavy.