V jeho areálu se uskutečnil již pátý Vojenský den. U příležitosti stého výročí zborovské bitvy a bitvy u Kobaridu na italské frontě jej organizátoři pojali daleko velkolepěji než před tím. „Přijelo více než sto účastníků. Máme tady například přímo 35. pluk z Plzně, který právě u Zborova bojoval. Také 91. regiment z Českých Budějovic, další legionáře od Plzně, Hradce Králové, Mladé Boleslavi či Prahy, Brna a nejbližšího okolí,“ vyjmenoval předseda hodonínské jednoty Československé obce legionářské a Klubu vojenské historie Slovácko Lukáš Lexa.

Návštěvníci tak mohli projít tábory jednotlivých armád včetně ruského jezdectva, četnickou stanici, na přednáškách se dozvědět o významu Sokola a československých legií, na módní přehlídce poznat tehdejší oděv nebo ochutnat dobovou kuchyni – například pečené zelňáky.

Největší pozornosti se ale dostalo dynamickým ukázkám. „Bitva u Zborova se nemůže rovnat jiným, které se udály třeba na západní frontě – Verdun nebo Somma. Ale znamenala především obrovský výkřik do světa, že Čechoslováci jsou i na straně Dohody, že chtějí bojovat za autonomní stát. Dali světu najevo, že vznikající jednotky jsou bojeschopné,“ upozornil předseda.

Desátý ročník kulinářského klání Petrovský kotlík. Nejlepší guláš podle návštěvníků uvařili hasiči.
Petrovští vařili guláše už podesáté. Letos se soutěžilo i v pojídání knedlíků

Podle Petra Tolara z Československé obce legionářské se konfliktu u ukrajinského městečka účastnily asi tři tisíce československých legionářů ve třech plucích. „Předchozí jejich nasazování na východu bylo spíše v rámci malých skupin rozvědčíků, které byly vysílány na různé výpravy do týlu nepřítele,“ přiblížil Tolar.

Návštěvníci strážnického skanzenu si připomněli první světovou válku, československé legionáře i dvě významné bitvy.Zdroj: Deník / Kosík Jiří

K vidění byla i dobová móda. Autor: Deník / Kosík Jiří

Legiím se podařilo dobýt několik linií nepřátelských zákopů, získat tisíce zajatců i řadu vojenského materiálu. Velkou část rakousko-uherského obrany tvořilo české mužstvo. Ironií tedy je, že proti sobě stáli příslušníci stejného národa – výjimkou nebyli ani otec se synem. „Řadě mužů tam vlastně došlo, že vůbec nějací čeští vojáci v ruské armádě jsou. Někteří se proto rovnou po zajetí informovali o tom, jak se přihlásit do legií,“ nastínil Tolar.

Na výsledek zborovského konfliktu mohl pak navázat Masaryk s Benešem a Štefánikem, protože zprávy se rychle rozšířily do světa. „Uvádělo se, že v ruských uniformách jsou Češi bojující za samostatný stát a národ. Že nejsou jenom ti, co jsou v rakousko-uherské armádě, ale že jsou i jiní,“ řekl Tolar.

Podle ředitele Národního ústavu lidové kultury Martina Šimši je skanzen, který vymezuje období od roku 1890 do 1950, vhodným místem i pro znázornění historických vojenských událostí. „Manévry patřily k životu několikrát v roce nebo za desetiletí. Služba v táborech byla častým tématem hovorů a muži na ni dlouho vzpomínali,“ sdělil Šimša.

Osudy vojáků v československých legiích, ale i dalších, kteří bojovali ve Velké válce, připomíná také výstava v Městském muzeu ve Strážnici. Otevřená bude ještě tento měsíc. Na 14. září je ještě v plánu přednáška o významu bitvy u Zborova. Uskuteční se od půl sedmé večer ve strážnické Základní škole Marie Kudeříkové.

Petrovský přístav Baťova kanálu.
Baťův kanál začnou na jihu vypouštět. Plavba na některých úsecích skončí dřív