Podobné je to na Břeclavsku. „Jsem přesazený houbař. Pocházím z Moravských Budějovic, kde to s houbami bylo úplně jinak. Tady nerostou a tak jezdím na Slovensko,“ svěřil se Milan Kocmánek z Lanžhota.

Jejich kolega, amatérský mykolog a houbař Václav Koplík z Ratíškovic na Hodonínsku najezdí za hřiby až stovky kilometrů. „O víkendu jsem byl na Pelhřimovsku, což je od nás 170 kilometrů. Za co jiného už bych peníze ztrácel, když u nás nerostou“ smál se s nadhledem Koplík.

Ilustrační foto.
Z bývalé prodejny a restaurace vznikne nové kulturní centrum. Od května

Z Vysočiny si přivezl pěkné úlovky. „Našel jsem hříbky smrkové, babky, kuřátka, kozáky, ale i vzácnější houby, jako třeba ryzce křídlatovýtrusého či pavučince anýzového. Lidé se na ně mohou podívat na webu našeho mykologického kroužku,“ poradil Koplík.

JEN MÁJOVKY A SMRŽE

Podle mykologa Radomíra Němce je letošní houbařská sezona na jihu Moravy velmi špatná. „I když v zimě sníh byl a na přelomu dubna a května se místy daly najít májovky a smrže, následující suché počasí zničilo houbařům veškeré naděje. Voda je klíčový faktor ovlivňující existenci hub a když neprší, nerostou. Ale že se nevyskytují vůbec, taky není pravda. Právě teď se dají najít třeba pýchavky, dokonce i obrovská,“ naznačil Němec.

Přestože v posledních dvou letech si houbaři z jihomoravských lesů mnoho hub domů nedonesli, situace není podle odborníka zcela bezvýchodná. „Roční úhrny srážek se například na Znojemsku pohybují mezi pěti sty a 620 milimetry, což je srovnatelné třeba s řeckým ostrovem Kréta. Kromě jejich celkového množství je ale důležité, ve kterém období roku spadnou. A v tom je Znojemsko specifické,“ přiblížil Němec.

Rozložení srážek je nerovnoměrné, a houby tak nerostou každý rok stejně. „Paradoxně je Znojemsko jedno z mykologicky nejpestřejších území v České republice. Roste tu přes třináct set druhů velkých hub,“ konstatoval mykolog.

Ilustrační foto.
Loňský nedostatek medu? Letos bude ještě hůř. Kvůli trvajícímu suchu

Mykolog Němec: v září snad ještě houby porostou. Třeba bedly a pýchavky

Botanik a mykolog Radomír Němec hodnotí letošní neúrodu hub na jihu Moravy. Vše tak černě nevidí, i když skvělé roky 2009 a 2010 se zatím neopakovaly.

Knihu Houbařský rok na Znojemsku si prohlíží jeden ze spoluautorů, znojemský botanik Radomír Němec.Zdroj: DENÍK/Vojtěch Smola
Jak je to vlastně s houbami?
Houby na to správné počasí čekají stejně jako houbaři. Ve srážkově vydatných letech 2009 a 2010, kdy spadlo 120 i 140 procent srážek oproti průměru, se v regionu vyskytlo přes 1300 druhů velkých hub.

Kam tedy houbaři z Moravy za houbami jezdí?
Vyrážejí do okolních regionů položených více na západ a sever, kde se v koších tradičně objevují zejména hřibovité houby v čele s hřiby smrkovými a takzvané suchohřiby. Právě teď mi přinesli do houbařské poradny houby manželé Brančovi. Přivezli je z Jindřichohradecka. V košíku měli kromě suchohřibů, holubinky i výtečné muchomůrky růžovky.

A co Rakousko? To neláká?
V částech přiléhajících ke Znojemsku se na houby chodí a sbírají se podobné druhy jako u nás. Ale je to různé podle rodin a oblastí a není to tak běžné. Jiná situace je v Německu. Tam se na houby téměř nechodí. V Rakousku je třeba dávat pozor na soukromé lesy, kde sběr může být omezen a na legislativní ochranu hub.

Jaký je výhled do dalších dní?
Září a začátek října obvykle přinese ranní rosu a ta dodává potřebnou vláhu na otevřených travnatých plochách a ve starých sadech. Tam pak rostou oblíbené bedly vysoké, pýchavky obrovské nebo dlabané. Zda se ještě objeví, uvidíme na tradiční výstavě živých hub v Jihomoravském muzeu ve Znojmě na konci října. Nechme se překvapit, zda si ještě letos alespoň trošku zahoubaříme.

Šéfredaktor Břeclavského deníku Rovnost Lukáš Ivánek společně se strážníky testoval, jak penzisté odolají na oko lákavé nabídce.
Test Deníku Rovnost o důvěřivosti důchodců: Nesete přeplatek? Jdu otevřít