Mezi aktuální dvacítku zájemců o Hrad se nepodařilo dostat absolventu gymnázia v Mikulově na Břeclavsku Karlu Štoglovi ani hodonínskému rodákovi Otto Chaloupkovi. „Snažil jsem se, dokonce jsem získal opravdu spoustu podpisů, díky snaze a podpoře přátel. Od politiky si však dávám pauzu,“ řekl bývalý poslanec za Věci veřejné a podnikatel Otto Chaloupka.

Sdělil, že se mu na podporu jeho kandidatury podařilo posbírat zhruba polovinu z potřebných padesáti tisíc podpisů. „Nechtěl jsem to vzdát. Oslovil jsem ještě poslance, ale ministerstvo zkrátilo termín podání o čtyřiadvacet hodin, a tak jsem prošvihl možnost kandidovat na prezidenta,“ připomněl Chaloupka.

Doplnil, že své štěstí bude kvůli nynější politické situaci hledat v zahraničí. „Vypadá to, že všichni budeme prchat pryč,“ uvedl exposlanec, který emigroval v roce 1985 do USA.

Prezidentská debata ve vlaku Deníku 20. listopadu na cestě z Prahy do Ústí nad Labem. Michal Horáček
Kandidáti prošli vlakem. Pro mě je to pohádka, řekl Horáček

Cesta na Hrad skončila těsně před oficiálním startem i pro bývalého tajemníka mikulovské radnice Karla Štogla. Ten sháněl potřebné desetičlenné zastání v horní komoře. „Podařilo se mi získat podporu pouze devíti senátorů,“ sdělil Štogl. Podle něj bude velmi těžké porazit Miloše Zemana. „Pokud se dostane do druhého kola Drahoš, tak má velkou šanci. Zatím na mě dělá velmi dobrý dojem a zvažuji jeho podporu,“ uvedl Štogl.

Z jižní Moravy ještě o kandidaturu usiloval Petr Blaha z Boskovic na Blanensku, ale podle ministerstva vnitra nesplnil podmínku petice s podpisy.

Druhé přímé volby hlavy státu, jejichž první kolo se uskuteční dvanáctého a třináctého ledna, mají několik specifik. Budou zřejmě bez ženy i stranického kandidáta. „Obecně se kandidáti snaží vystupovat vůči stranám, které je podporují, spíš odtažitě. Navíc je tady situace, kdy přímo volený prezident obhajuje pozici, takže je dosti často favorit,“ upozornil politolog Masarykovy univerzity v Brně Lubomír Kopeček. 

Odstraňování billboardů jde pomalu.
Odstraňování billboardů zpomalují zákony i neznámí majitelé reklamních ploch