„Nejvíce znatelné je to v Bohunicích, jednou cestou vstupují zaměstnanci na základě své čipové karty. Další cestou pacienti, kterým termokamerou měříme teplotu," zmínila mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Pokud má teplotu, ujímá se ho personál nemocnice a podle jeho symptomů se buď izoluje, nebo se vše řeší s lékaři. „V místě těchto vstupů nám přibylo i další odběrné místo na Covid-19. I tam platí náš rezervační systém pro indikované pacienty," uvedla Plachá.

Inscenace Liliom v Národním divadle Brno.
Zákaz zpěvu? Hřebík do rakve pro brněnská divadla, odloží i premiéru opery

Termokamera měří teplotu lidí vstupujících do areálu bohunické nemocnice.Zdroj: Twitter FN BrnoPočet pacientů s Covid-19 vzrostl na Klinice infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno na pětašedesát, dalších sedm je na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a tři jsou na Psychiatrické klinice. „I přes zvyšující se čísla Covid pozitivních neomezuje nemocnice žádné operace. Zatím vše zvládáme v plném provozu nemocnice," doplnila Plachá.

Platí nouzový stav a s ním nová opatření. Jihomoravští žáci středních škol se učí z domova. Zakázané jsou vnitřní akce nad deset osob, venkovní jsou omezeny na dvacet.

Například v Zahradnictví u Kopřivů v Šebrově na Blanensku zrušili letošní Dýňové slavnosti. „K vyřezávání dýní míváme i doprovodný program a divadlo,“ litovala za zahradnictví Renata Kopřivová. Omezení se dotýká i zpěvu na bohoslužbách a v divalech či provozu restaurací.