„Cvičení se uskutečnilo na chemickém polygonu Armády Slovenské republiky v Zemianských Kostoľanoch. Zúčastnili se také chemici ze 4. brigády rychlého nasazení, 15. ženijního pluku a 14. pluku logistické podpory. Jeho cílem bylo ukázat, jak vypadají skutečné bojové chemické látky, jak vypadá kontaminace na nejrůznějších druzích povrchů, vyzkoušet si odezvu detekčních prostředků i dekontaminaci a získat důvěru v ochranné prostředky,“ vysvětlil za Úsek přípravy chemického vojska Luděk Spurný.

Bojové chemické látky představují při nasazení obrovské nebezpečí. „Například už jedna jediná kapka látky VX z kapátka nakápnutá na kůži představuje množství, které bez okamžité dekontaminace spolehlivě postačuje k usmrcení člověka, ve skutečnosti však představuje smrtelnou dávku dokonce pro několik lidí. Proto bylo cvičení připravené za velice přísných bezpečnostních opatření. Na akci musel každý účastník již přijet s potvrzením od lékaře, že je schopen cvičení absolvovat,“ pokračoval Spurný.

Bytová výstavba na jihu Moravy. Ilustrační foto
Stavby jsou na Vyškovsku dražší, plány blednou. Ekonomové: lépe nebude

Zmínil také odběry krve, prohlídky lékařem před každým vstupem na plochu a izolační oblek. Samozřejmostí byla kontrola veškerých netěsností, teprve potom mohli účastníci vstoupit na plochu s testovanými chemikáliemi. Další odběry krve a lékařské prohlídky potom následovaly znovu po skončení cvičení.

„I když naši instruktoři cvičení se skutečnými bojovými chemickými látkami absolvovali poněkolikáté, vždy je to zkušenost, která je nenahraditelná. Dalším přínosem byla možnost strávit týden a vyměnit si zkušenosti a poznatky nejen s kolegy chemiky od různých útvarů Armády České republiky, ale i se slovenskými protějšky,“ dodal Spurný.