Sdružují se v ní psovodi dobrovolníci. „Chceme lidem přiblížit práci záchranářských psů, naší dobrovolnické činnosti, protože to děláme ve svém volném čase. Pomáháme policistům, ale kontaktovat nás může v případě potřeby kdokoliv,“ říká za pořadatele Markéta Charousová z brněnské jednotky.

Psovodi jsou schopni nasadit psy a pomoct třeba při pátrání zmizelého člověka. „Nejčastěji se pátrá v lesích, na louce, na poli, v sutinách. Některé kluby se specializují na vyhledávání ve vodě, na to jsou speciálně cvičení psi,“ dodává Charousová, která je v profesním životě vědkyně. Sama má vycvičeného Flat coated retrívra. „Člověk si vyvětrá hlavu po práci,“ poukazuje na čtyřnohého přítele.

Pohlednice s vyobrazením části triptychu Tři věky: Věk lásky, v grafické podobě.
Unikátní stírací pohlednice: v Ivančicích shání peníze na Muchův památník

Vyprávění proříznou rány z pistole. „Klidně vás tady postřílím,“ křičí na předváděcí ploše muž. V afektu, mává zbraní. „Ježišmarja, to mega bolí“ zacpává si uši asi sedmiletý klučina. Dívá se na scénu jak z živého filmu. Naštěstí je nablízku ovčák Maik z policejního sboru v Řečkovicích. Nebezpečného útočníka skolí na zem a pevně drží v zubech jeho ruku v dobře vycpaném kabátě. Dokud mu nepřispěchají na pomoc muži ze zásahové jednotky. „Trochu jsem se lekl, ale bylo to dobrý,“ pochvaluje si ukázku devítiletý Jakub Srnec, který přišel na letiště s mámou a mladším bratrem z blízkých Žabovřesk.

Sloup ohně a zbraně zásahovky

Venkovní teploměr ukazuje 33 stupňů, děcka se stahují k hasičským autům. Ve vedru je ale víc, než technika, zajímá zahradní postřikovač s paprsky chladivé vody. „Tohle se stane, když chcete oheň v pánvi s rozpáleným olejem uhasit vodou,“ získává pozornost hasič v ochranném obleku a přilbě k ukázce. Následný výbuch malé atomovky zatajil mnohým dech, sloup ohně je v mžiku vysoký několik metrů.

Zástupci Bílého kruhu bezpečí pokřtili první mobilní poradnu v pátek.
V Brně pokřtili první mobilní poradnu v Česku pro oběti kriminality či trestných

Nejvíc těsno je ale u policistů z krajské pořádkové jednotky. „Je to plný?“ prohlíží si klučina nejspíš granát a hned zkouší pojistku. Neví, po čem sáhnout dřív. Pistole, samopaly, pouta a také neprůstřelná vesta k vyzkoušení. „My jsme trojčata,“ hlásí policistovi, který zůstává ve střehu. „Kde máte rodiče? Že bych jim pogratuloval,“ směje se muž zákona.

Děvčata láká víc ošetřování psů u stánku veterinářky, na figuríně zkouší i záchranu masáží srdce. Caparti se majestátně rozhlíží do krajiny z hřbetu poníků a nad hlavou jim sviští ultralighty. Na cvičišti tančí psi při takzvaném Dog Dancingu, zájemci si užívají Canisterapii, obdivují i vodící psy. „Máme hodně inspirace,“ poukazuje Milan Letocha na svého lenivého, čerta připomínajícího chlupáče u nohou.