Problémy má například Předklášteří na Brněnsku. „Za posledních deset let se tady nic nepostavilo," stěžuje si starosta Předklášteří Antonín Nahodil.

Tamní obecní úřad dostal sto žádostí o stavby, ale nemohl vyhovět ani jedné z nich. Na pozemky má nárok místní klášter Porta coeli. Tomu patřily kdysi prosperující sady. Teď jsou zpustlé. „Ani nevím, co s tím budou dělat, až to dostanou zpátky. Je to spíš za trest," podotkl Nahodil.

Část dotčených pozemků patří obci, druhá část státu. „Kvůli majetkovým sporům je nemůžeme prodat. Ale pořád je musíme udržovat," vysvětlil starosta. V Předklášteří patovou situaci řeší tak, že alespoň část půdy pronajímají zemědělcům.

Podobná situace je i v Dolních Loučkách na Brněnsku. Před dvěma lety ji tamní zastupitelé částečně vyřešili tím, že sporné pozemky darovali místní farnosti. Hned je zase odkoupili zpět a získali tak devět stavebních parcel pro rodinné domy.

V Rajhradu na Brněnsku zase chtěli postavit nové parkoviště u Památníku písemnictví na Moravě. Pozemek spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Obec ho požádala o souhlas s úpravou. „Nejdřív to vypadalo dobře, ale nakonec jsme ho nedostali," připomněl rajhradský starosta František Ondráček. Výjimky totiž úřad nechce povolovat.

CELÉ TÉMA O CÍRKEVNÍCH RESTITUCÍCH VČETNĚ VELKÉ INFOGRAFIKY NAJDETE VE STŘEDEČNÍCH VYDÁNÍCH JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST