Mírný nárůst poptávky zaznamenalo třeba brněnské cukrářství a perníkářství Pusinka. „Největší zájem je o čajové cukroví. Letos ho vyrobíme pět set kilo," sdělila vedoucí cukrářství Radka Brůžková.

Lidé si objednávají i cukroví s náhradním sladidlem nebo medem. „Oblíbené jsou i minidezerty. Lidé si je berou ke štědrovečernímu stolu nebo třeba na posezení do práce," řekla Brůžková.

Popularitu minizákusků potvrzuje i Helena Brzobohatá z cukrářství Hela. „Asi chtějí lidé o Vánocích vyzkoušet něco nového," odhaduje Brzobohatá.

V brněnské cukrárně Romance si lidé mohou zvolit, jestli chtějí cukroví plněné krémem, nebo suché s marmeládou. „O krémové je jednou tak velký zájem jako o suché," řekla vedoucí prodejny Romana Vašková.

Nejčastěji si lidé objednávají kilo cukroví. „Naše největší letošní objednávka je na pět kilo," poznamenala Vašková.

Levnější obchod

Lidé, kteří si chtějí koupit vánoční sladkosti od profesionálního cukráře, si ale musejí pospíšit. Někteří už přijímají poslední objednávky. „Obvykle si necháváme pět kilo do volného prodeje, takže i na poslední chvíli se dá sehnat," poradila Vašková.

Ti, kteří cukroví už neseženou, můžou zapátrat v nabídce supermarketů. Lákadlem je nižší cena než v cukrárnách. „Místo čokolády třeba používají ochucený tuk," upozornila Brůžková.

Pro cukráře je advent nejnáročnější dobou roku. „Ale silným obdobím je i léto, kdy je hodně svateb," dodala Brůžková.

Za kilo vánočního cukroví lidé zaplatí v Brně kolem 380 korun. Obvykle jde o sto kusů cukroví. Ale cukroví třeba na Znojemsku seženou lidé výhodněji. Za kilo zaplatí kolem tří set korun. „O dražší by lidé neměli zájem," myslí si Ivana Kalinová, která si výrobou svátečních dobrot na Znojemsku přivydělává.Srovnejte si vlastní výrobu a kupování vánočního cukroví.

PRO ZVĚTŠENÍ ROZKLIKNĚTE

Nejčastější jsou mixy, ve kterých lidé ochutnají až dvacet různých druhů. Někteří prodejci nabízí možnost objednat si jen určitý druh sladkostí.

Hodně lidí ale stále peče cukroví doma. „Nejraději mám vanilkové rohlíčky a linecká kolečka," uvedla Jarmila Ostrá z Brna.

Podle kuchaře Radka Davida lidé zapomínají na staré osvědčené pochoutky. „Třeba sádlovky nebo ischelské dortíčky se na vánočním stole objevují jen málo. Přitom dřív byly tradiční," řekl kuchař.

Upozornil také, že perníky je vhodné upéct dřív, aby se stihly zaležet. „Pak mají následovat vanilkové a ořechové druhy a sušenky," poradil David.

V módě jsou pralinky i asijské ličiBrno - Lidé stále častěji experimentují a na vánoční stůl servírují ke kaprovi i cizokrajné delikatesy. Ty se také často nadělují pod stromeček. „Před Vánocemi je zájem lidi větší. Nejvíc kupují těstoviny, kávu a olivové oleje," sdělil prodavač brněnského obchodu Italia in Cucina Karel Neusser.
To, že o Vánocích lidem není líto utratit peníze za kvalitní potraviny, potvrzuje i Pavel Škrobáček, který vlastní v Brně obchod s delikatesami Vom Fass. „Hodně berou dárková balení. Oblíbené jsou i likéry," sdělil.
Na příští Vánoce plánuje novinky. „Chci prodávat zahraniční vánoční speciality, třeba německou štolu," řekl Škrobáček.
Vyšší tržby má nyní i brněnská čokoládovna Minach. „Nabízíme několik druhů pralinek, které na vánočním stole obstojí i vedle domácího cukroví," řekla majitelka čokoládovny Mariana Chmelařová.
V kategorii sladkostí je oblíbené i francouzské mandlové cukroví. „Letos ho pečeme dvacet kilo," poznamenala Radka Brůžková z cukrářství a perníkářství Pusinka.
To, že na Vánoce vydá víc peněz na jídlo, potvrzuje třeba technik Jindřich Novotný. „Vždy koupím nějakou delikatesu, kterou jsme ještě neochutnali. Aspoň o Vánocích se trochu rozšoupneme," řekl Novotný.
V rodině studentky Petry Balcarové mívají na vánočním stole exotické ovoce. „Obvykle je to ananas, granátová jablka a loni jsme měli i liči z Asie," řekla Balcarová.
Víc peněz než za Vánoce utratí Brňan Petr Jehlička za silvestra. „Servírujeme obložené talíře, které jsou plné nejkvalitnějších šunek a francouzských sýrů," uvedl.