Důchodce Jaroslav Anděl přijel až z Kraslic, tedy opačného konce republiky. „Jsem tady počtvrté. Mám rád moravskou dechovku, je svižnější než česká. Poslouchám ji často i v rádiu,“ uvedl fanoušek a pochválil výběr kapel pro letošní festival.

V dopolední části programu jich zahrálo šest: Mutěňané – Čejkovjané, Holanďanka, Mladá muzika Šardice, Svatobořáci, Bludověnka a domácí Veselá muzika Ratíškovice.

Pátý ročník Meruňkobraní ve Velkých Pavlovicích. Pátý ročník Meruňkobraní ve Velkých Pavlovicích. Soutěž v pojídání meruněk vyhrál po rozstřelu známý maxijedlík Jaroslav Němec.
Oranžové šílenství. V ekocentru jedli i meruňkový guláš

Hlavní odpolední program zahájila Mistříňanka. „To je záruka kvality. Těším se na všechny muziky,“ uvedla Eva Knoblová, která přijela podpořit svého manžela, člena dechové hudby Dolanka z Ratíškovic.

Při vystoupení Stříbrňanky se posluchačům předvedly tři generace muzikantské rodiny Horkých. Tři vnuci zpěváka a bývalého kapelníka Vojtěcha Horkého se představili na pódiu s trumpetami. Kapelu pak dirigoval trumpetista Ivo Horký.

Zaplněné tribuně ratíškovického fotbalového stadionu zahrály ještě dechové hudby Vlčnojanka, Moravanka Jana Slabáka nebo slovenská Drietomanka. „Jsem ráda, že se festivalovou tradici daří držet již půlstoletí. Je to díky obci a sponzorům. Zvláštní poděkování patří dnes již zesnulému řediteli festivalu Josefovi Novákovi, který nás opustil v květnu tohoto roku,“ uvedla Jana Koplíková, ředitelka Osvětové besedy Ratíškovice.

Zdeněk Lacina stříhá ovce už půl století.
Začínal jako stavař, dnes už Zdeněk Lacina padesát let stříhá ovce