Před půl desátou narazil v Údolní ulici řidič osobního auta do sloupu, když sjížděl z Kraví hory. „Ve voze cestovali dva lidé, jednoho z nich jsme pomocí páteřní desky vyprostili z vozidla a předali do péče zdravotníků, kteří ho převezli do nemocnice," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Dopolední sněžení výrazné komplikace v dopravě v Brně a na Brněnsku nezpůsobilo. Přesto jihomoravští hasiči museli kvůli počasí zasahovat u více nehod, než je obvyklé. Naštěstí šlo většinou o drobné nehody, které se obešly bez zranění. „Například v Brně jsme k žádné nehodě vyjíždět nemuseli. Na Brněnsku se několik nehod událo, nešlo ale o nic vážného, museli jsme třeba auta vytahovat z příkopů," řekl Mikoška. Komplikovanější zásah absolvovali hasiči třeba na Břeclavsku, kde museli vyprotit havarovaný kamion.

Jelikož se teploty ve čtvrtek drží mírně mírně nad nulou, napadaný sníh je mokrý. Kvůli jeho tíze na Brněnsku i ve zbytku kraje spadlo několik stromů. „V Sivicích na Brněnsku spadl strom na odstavené auto," popsal Mikoška.

U Blanska havaroval autobus. Na špatně sjízdné silnici uhýbal osobnímu autu.
Autobus havaroval u Blanska. Na kluzké vozovce se vyhýbal protijedoucímu autu

První sníh zaměstnal i brněnské silničáře. „S ohledem na teploty nad bodem mrazu se sníh na vozovkách v noci a ráno rozpouštěl. Krátce před sedmou hodinou ráno jsme ale dostali informace, že sníh už začíná na vozovkách ležet, proto po sedmé hodině vyjelo všech našich jednadvacet posypových vozidel. Výjezd jsme ukončili po páté hodině odpoledne, spotřebovali jsme přes sto čtyřicet tun posypové soli," uvedl ve čtvrtek navečer provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Ve výše položených částech Brna museli silničáři i pluhovat. „Šlo například o Útěchov, Soběšice nebo Kohoutovice," zmínil Chasák. Nyní jsou ale podle něj všechny silnice, které mají Brněnské komunikace na starosti, holé a mokré.

Navzdory sněžení bez větších problémů Brnem projedou lidé, kteří zvolili cestu městskou hromadnou dopravou. „Počasí našim vozům výraznější komlikace nezpůsobilo. V kopcovitých terénech, jako je například okolí Útěchova, sice silnice po ránu mírně klouzaly, jinak ale všechny spoje jezdí bez problémů," ujistila mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová.

Celkově má za čtvrteční den podle meteorologů ve vyšších polohách napadnout až dvacet centimetrů sněhu. „Později večer a v noci na pátek se bude ochlazovat, takže mokré povrchy začnou namrzat. V noci na pátek a v pátek ráno bude vznikat náledí," upozornil meteorolog Peter Hruška z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Výstava v brněnském Letohrádku Mitrovských potrvá až do 14. ledna.
Lidé uvidí obří dřevěný betlém a diorama z ovčí vlny