Dvaadvacátý duben je Dnem Země. Na Blanensku lidé při příležitosti tohoto svátku pomáhají přírodě hlavně úklidem. Největší úklidová akce bývá pravidelně v Moravském krasu, a to ve dvou termínech. „Střední a severní část Moravského krasu se bude uklízet tuto sobotu a jižní část ve spolupráci se studenty brněnského gymnázia ve čtvrtek devatenáctého dubna,“ sdělil Leoš Štefka, vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

V sobotu je sraz dobrovolníků o čtvrt na devět na autobusovém nádraží v Blansku. „Odtud pojedou o půl deváté dva autobusy, které účastníky úklidu rozvezou na jednotlivá místa. Zpět do Blanska autobusy odjedou z parkoviště u Skalního mlýna o půl čtvrté a pět minut po čtvrté hodině,“ upřesnil Štefka. Protože zájem o pomoc přírodě je velký, mohou lidé využít i linkové autobusy. „Ty brigádníky ke Skalnímu mlýnu a do Lažánek svezou zdarma,“ řekl Štefka, který lidem doporučuje, aby si vzali pracovní rukavice.

Letos se úklid koná už podvacáté. „Ze začátku to bylo jen takové rodinné, ale pak se to hodně rozrostlo. Loni přišlo pomoci kolem osmi set ochotných párů rukou,“ doplnil Štefka.

Odměna? Návštěva jeskyní

Nejvíc odpadků bývá vždy kolem silnice. „Nacházíme PET lahve, různé obaly a papíry, ale někdy i větší věci, například loni pohovku,“ přiblížil vedoucí správy. Za uklízení odpadků čeká kromě dobrého pocitu na dobrovolníky odměna. „Mohou se podívat zadarmo do Balcarky, Kateřinské, Sloupsko-šošůvské a Punkevních jeskyní a také je připraveno menší občerstvení,“ nalákal Štefka.

Odpadky budou sbírat ochotní lidé i kolem přehrady Křetínka. „Ve spolupráci s Letovicemi a okolními obcemi pořádáme úklid v sobotu jednadvacátého dubna od devíti hodin. Účastníky z Meziříčka a Letovic předtím dopraví na parkoviště u hráze autobus,“ sdělil Antonín Žilka z Fan – club BOP KŘETÍNKA.

Na každého po úklidu čeká ve Vranové občerstvení. Podle Žilky se do pomoci přírodě zapojí pravidelně kolem sto padesáti dobrovolníků, převážně z řad mládeže. „Průměrně sbíráme okolo tisíce kilogramů odpadků. Nacházíme i vyhozené televizory, části automobilů nebo hasicí přístroje,“ dodal Žilka.

Řadu let se ke Dni Země připojují také Boskovice. Jak zmínila místostarostka Jaromíra Vítková, ve středu osmnáctého dubna je od půl desáté do půl třetí na radnici a na Masarykově náměstí nachystána pro tamní školy zábavná akce. „Ta je nazvána Den Země v oblasti odpadového hospodářství a má za úkol vést děti a studenty ke třídění odpadů, zejména papíru, skla, plastu a kovů,“ naznačila Vítková.