Máte zkušenost s podomními prodejci? Diskutujte pod článkem

V loňském roce změnilo dodavatele elektřiny skoro čtyři sta tisíc domácností. Tvrdí to organizace Operátor trhu s elektřinou. „Lidé se po zkušenostech se slevami, například od mobilních operátorů, naučili využívat výhodnějších nabídek i u dodavatelů elektřiny či plynu. Většinou přechází od gigantů jako jsou ČEZ či RWE k menším firmám," sdělil ekonomický analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara.

Letos se pravděpodobně hromadný přesun sníží, protože trh začíná být nasycený. „Rekordní byl rok 2011. Loni už změn lehce ubylo," uvedl hlavní analytik portálu Cenyenergii.cz Petr Woff.

Domácnosti dosud měnily častěji dodavatele elektřiny. „To se ale letos změní. Většina rodin může za proud ušetřit kolem tisíce korun ročně, zatímco při vytápění zemním plynem až jedenáct tisíc korun," podotkl analytik.

Asi před rokem změnila dodavatele elektřiny například i Taťána Čápová z Brna. „Uvažovala jsem o tom už dlouho, když se u nás v domě objevil prodejce s výhodnou nabídkou. Zdála se mi solidní, měla jsem několik dní na rozmyšlenou a většinu papírování zařídili za nás. Jsem zatím spokojená," řekla žena.

V minulých letech na elektřinu doplácela asi dvanáct set korun ročně. „Tentokrát nám skoro dva tisíce vraceli, takže rozdíl za první rok dělá tři tisíce," dodala.

Podle analytika Šimary mají lidé být při sepisování smluv s podomními prodejci zvlášť opatrní. A nepodepisovat nic mezi dveřmi. „Pokud firma nabízí třeba o pětinu nižší cenu, je to podezřelé. Při uzavření smlouvy je třeba sledovat nejen tarifní cenu, ale i další věci. Například sankce za její předčasné vypovězení," poznamenal analytik.

Praktikami podomních prodejců se zabývá Energetický regulační úřad. Firmy totiž často nalákají zákazníky na výhodnou nabídku, ale nezmíní se o tom, že ceny se po prvním roce zvýší.

Vypovězení takové smlouvy vyjde pak zákazníka draho. „V současnosti se již jedná o natolik závažný problém, že bude nutné ho brzy nějak ošetřit v zákoně. Ten omezí nebo zcela zakáže činnost podomních prodejců při sjednávání dodávek elektřiny a plynu," informovala předsedkyně úřadu Alena Vitásková.

Jak ušetřit

PRŮMĚRNÁ SPOTŘEBA

Elektřina (pouze pro svícení a napájení běžných spotřebičů)

* průměrný roční účet jihomoravské domácnosti 13 300 Kč

* možná úspora až 1000 Kč

Elektřina (vytápění přímotopy)

* průměrný roční účet jihomoravské domácnosti 69 000 Kč

* možná úspora až 5700 Kč

Plyn (vaření a ohřev vody)

* průměrný roční účet jihomoravské domácnosti 10 100 Kč

* možná úspora až 3200 Kč

Plyn (vaření, ohřev vody, vytápění rodinného domu)

* průměrný roční účet jihomoravské domácnosti 42 900 Kč

* možná úspora až 11 700 Kč

ROZDÍL V NABÍDKÁCH U BĚŽNÉ SPOTŘEBY

Elektřina

nejnižší tarif: 3E (Easy 24)

12 720 Kč za rok

průměr: 13 273 Kč za rok

nejvyšší tarif: Pražská energetika (Komfort Klasik 24)

13 792 Kčza rok

Plyn

nejnižší tarif: Europe Easy Energy: 8811 Kčza rok

průměr: 10 125 Kčza rok

nejvyšší tarif: Pražská plynárenská 12 089 Kč za rok

Zdroj: Cenyenergii.cz