O výběru masa chvíli uvažoval. „Ještě jsem zvažoval krkovici, která je šťavnatější, ale nakonec jsem vsadil na kotletu," říká držitel putovního poháru hejtmana Jihomoravského kraje.

Do klání, které je součástí Slavností moravského uzeného na brněnském hradě Veveří, jej přihlásila jeho manželka. „Já jsem o tom jenom spekuloval, ale žena to dotáhla do konce," usmívá se Pipek.

Zdroj: Deník/Michal HrabalMichal Hrabal

Udí zhruba tři roky. Dělá salámy, klobásy a klasické uzené. „Z jakéhokoliv druhu masa. Teď se chystám na uzeného králíka," nastiňuje své nejbližší plány.

#paywall

Když má říci, v čem tkví jeho úspěch, zamyslí se, ale po chvíli má jasno. „Zakládám si na jednoduchosti. Nepoužívám moc koření, pouze sůl. Nejraději nechám vyniknout druh masa," popisuje Pipek.

Strom klobásovník ověšený svými plody v sobotu odpoledne na brněnském hradě Veveří.
VIDEO: Jako v pohádce Dařbuján a Pandrhola. Na Veveří vyrostl strom klobáskovník

Důležitá je pro něj také kvalita. Vše, co jde do udírny, je z domácího chovu. „Na jaře mám asi sedmdesát kusů drůbeže. Od kuřat, kachny, husy, krůty, slepice. Pak také králíky. Prasátko mám u souseda," vyjmenovává muž.

Udí také sýry, které vyrábí jeho manželka. Právě ona je první, kdo výrobky z udírny ochutnává. „Žena je největší kritik. Ale já si to ohodnotím taky," podotýká Pipek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pohádková zábava v Brně. Na Cosplese si zatančili klauni i elfové

Zdroj: Deník/Sabir Agaralov