V celé republice volilo Miloše Zemana necelých devětatřicet procent voličů. „Dává mu to velmi nejistou šanci uspět ve druhém kole. Podle mě jsou oba kandidáti z hlediska šancí vyrovnaní. Bude záležet na tom, kolik bude schopen Jiří Drahoš přitáhnout voličů ostatních kandidátů, kteří neuspěli,“ komentoval výsledky politolog Lubomír Kopeček.

Kevin Dahlgren u soudu.
Sebevraždu Dahlgrena vyšetřuje generální inspekce

K volbám přišlo na jižní Moravě přes dvaašedesát procent voličů. „Velmi zajímavé jsou rozdíly ve volební účasti ve velkých městech, hlavně v Praze, ale i v Brně, je nadstandardně vyšší. Naopak velmi nízká je v Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Miloš Zeman tam dosáhl velmi dobrých výsledků, ale je vidět, že lidé tam o volby nemají až takový zájem. Naopak města jsou mobilizovaná, což nahrává spíše Jiřímu Drahošovi,“ přiblížil Kopeček. Dodal, že bude mimo jiné záležet na tom, jak dopadnou televizní debaty.

O PRVNÍM DNI VOLEB SI PŘEČTETE ZDE


Také v Brně zvítězil Miloš Zeman nad Jiřím Drahošem, získal o dva procentní body hlasů víc. Překvapilo to například politologa Stanislava Balíka. „Samozřejmě jsou ty výsledky odlišné od celostátních, ale přesto i ve druhém největším městě dokázal zvítězit. Nemůžeme to brát tak, že Miloš Zeman je reprezentatem jen venkova a malých měst. Zeman podle všeho reprezentuje výraznou část obyvatel svými názory a vším,“ uvedl.

O DRUHÉM DNI VOLEB SI PŘEČTETE ZDE


Poukazuje to podle něj na to, že volební výsledky nejsou náhoda. „Pokud v situaci, kdy evidentně nemá úplně nejpevnější zdraví, pořád je v Brně třetina obyvatel, kteří ho jsou schopní podpořit ve volbách. Ukazuje to, že jeho podpora není náhoda nebo že by byl nějaký omyl české společnosti jak sem tam slyšíme, ale že skutečně reprezentuje něco hlubšího,“ vysvětlil Balík.

Holub. Ilustrační foto.
Volby narušil holub. Působil rozruch mezi voliči