Velkopavlovický starosta Jiří Otřel označil článek za nepodařený vtip. „Zejména pochybuji o tom, že to pochopí třeba anglicky hovořící turista," uvedl.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Text poslední kapitoly nového průvodce, který v sobotu vydalo Turistické informační centrum Brno, neušetřil třeba ani Rousínov. „V Rousínově sídlí jeden z největších světových výrobců hracích automatů, ve kterých závislí utápějí své hypotéky, studium svých dětí a vůbec celou budoucnost," popsal obec autor.

Projekt Nenech to být, který umožní nahlásit podezřelé či agresivní chování mezi spolužáky, vymysleli sedmnáctiletí brněnští gymnazisté.
Šikanovaných dětí přibývá. Pomoc slibuje nová aplikace od studentů z Brna

Ani tamního starostu Jiřího Lukáška text nepobavil. „Vytáhnout největší slabinu města je provokace. Navíc je výrobce automatů soukromá firma, kterou město neovlivní," řekl.

Společně se starosty Moravského Krumlova, Adamova, Blanska i dalších dotčených obcí se chce připojit k otevřenému dopisu primátorovi Brna, který připravuje kuřimský starosta Drago Sukalovský.

Podle ředitelky turistického centra Jany Janulíkové neměl průvodce někoho urazit. „Nechceme, aby nikdo nejel do Kuřimi, ale aby tam skupina, na kterou jsme cílili, jela. Pokud to někoho urazilo, omlouvám se. Je to marketingový nástroj a já jsem hluboce přesvědčená, že bude fungovat," uvedla. Podle ní zdařilost publikace dokazuje i prodej. Od soboty si lidé koupili přibližně sto padesát výtisků.

Rozhořčení starostů i obyvatel obcí a měst chápe brněnský primátor Petr Vokřál. „Díky průvodci nyní všichni ví, kde je Brno. Já jej považuji za velmi podařený. Musím ale říct, že poslední kapitola o okolí Brna, není úplně šťastná a za vedení města se od ní distancuji. Rozhodně se nejedná o postoj města k ostatním obcím," sdělil. A starostům se navíc omluvil.

Omlouvat se ale nechystá autor textu, sociolog Biler. „Když nechtějí, aby jejich města vypadala ošklivě a lidé o tom psali, tak by s tím asi primárně měli něco dělat. Přijde mi absurdní napadat někoho za to, že popíše, jak věci jsou," řekl.

Město ve spolupráci s turistickým centrem nyní připravuje záložky, které průvodce doplní a upozorní, že jde o autorský text, nikoli oficiální postoj Brna k jiným obcím.

Rodina - ilustrační foto
Centrum Brna se vylidňuje a stárne. Městská část řeší, jak přilákat mladé rodiny