K elektronické neschopence má výhrady například Sdružení praktických lékařů České republiky. „Dále zvyšuje administrativní zátěž lékařů. Musí totiž vystavit neschopenku v elektronicky a navíc na něm zůstane veškerá práce s papírovou neschopenkou,“ uvedl v aktuálním prohlášení předseda sdružení Petr Šonka.

Lidé už bruslí pod Joštem. Navštívili ho i reprezentanti.
Pod Joštem už se bruslí. Kluziště přišli otevřít i reprezentanti

Novinka souvisí s dalším vládním plánem, a to zrušením karenční doby, tedy tří prvních dnů nemoci, po které nemocný nedostává náhradu výdělku. Od příštího roku se má lidem část mzdy i v začátcích neschopnosti vrátit, plánuje kabinet. Zaměstnavatelé se bojí zneužívání zaměstnanci. Elektronická neschopenka jim umožní pracovníky lépe kontrolovat, budou mít on-line přístup k údajům o jejich neschopnosti.

E-neschopenka
• Lékaři e-neschopenky kritizují. Obávají se že jim přinesou více administrativy.
• Doktoři neschopenky zašlou České správě sociálního zabezpečení, odkud si informace on-line vyžádají zaměstnavatelé.
• Zavedení novinky se čeká v červenci příštího roku.


To by uvítali třeba ve slavkovské firmě Lohmann a Rauscher. „Snáze tak zjistíme, zda lidé nepodvádějí a neschopenky si nenechávají vypisovat zpětně,“ uvedla vedoucí personálního oddělení Marta Leferová.

Elektronizace zdravotnictví netěší brněnskou praktickou lékařku Věru Schöblovou. „S e-neschopenkou jsem se nesetkala a doufám, že ani nesetkám. Byrokratizace je nesnesitelná. Myslím si, že nová forma neschopenek způsobí ještě více problémů, než e-recepty. Ani jedna novinka se k naší profesi nehodí,“ sdělila.

Reklamy nominované v anketě Sexistické prasátečko.
Sex v reklamě? Ponižuje ženy a podporuje stereotyp. Anticenu má firma z Brna