„Nacvičujeme nepravděpodobnou událost, přesto na ni chceme být připraveni," říká hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Jako velitel krizového štábu akci řídí. Účastní se jí na tři sta lidí, několik desítek aut a další technika.

Scénář? V jaderné elektrárně brzy ráno selhává parní potrubí. Vědci musejí reaktor odstavit. Brzy zjišťují další závadu. Praskly ještě jiné trubky, a do okolí dukovanské elektrárny se uvolňuje radioaktivní pára.

Pomoct zachránit životy a majetek má středisko v Únanově na Znojemsku. Hasiči tam připravili několik stanů, kde mohou ozářené lidi nechat osprchovat a převléct do neradioaktivního oblečení. „Při skutečné havárii tady dokážeme dekontaminovat třeba šedesát lidí za hodinu. Vše záleží na tom, jak by spolupracovali," říká velitel zasahujících hasičů Aleš Kupský.

Právě s lidmi by v případě havárie měli hasiči nejvíc práce. Potvrzuje to i lékař Arnošt Růžička. Do očistného tábora přijel ze znojemské nemocnice. „Očekáváme u lidí hlavně psychické problémy a drobná zranění. U starších  může následkem stresu dojít i k poruše srdce," varuje lékař.

Dodává, že ozáření by okamžitě na místě rozhodně neléčili. „Musíme řešit jen akutní záležitosti. Nemoc z ozáření je už v řádech hodin nebo dní, to budou léčit až nemocnice," vysvětluje.

Co se to děje?

I nemocnice se na cvičení podílejí. Vyhradily na ně přes dvacet lékařů a šedesát dalších lidí. „Celkově připravíme šedesát lékařů a téměř tři sta nelékařských pracovníků," uvádí ředitel záchranné služby Milan Klusák.

Kolem jaderné elektrárny vznikne v případě havárie dvacetikilometrový okruh, z něhož evakuují záchranné složky všechny obyvatele. Ti se včera cvičení účastnit nemuseli. Mnohdy o něm ani nevěděli. „Vůbec nevím, co se děje. Ale myslel jsem si, že to bude něco s Dukovany," říká například čtyřicetiletý zedník Kamil Bulín, který v Únanově žije. Na cvičení se přišel podívat se synem. „Je to poprvé, co se v obci něco tak velkého děje. Policisté mě ale nechtěli pustit," poznamenává.

Na parkovišti před místním koupalištěm zatím hasiči pracují na dekontaminačním rámu. V případě potřeby má očistit od radiace auta a náklaďáky. „Práci nám ztěžuje zima. Už párkrát zamrzly trysky," uvádí Kupský. Auta po projetí rámem prověřují hasiči v ochranných oblecích dozimetry, které měří úroveň radiace.

Konstrukci zvládli postavit za půldruhé hodiny. I přes nepřízeň počasí. „Udělali jsme to tak rychle, jak je možné," upozorňuje Kupský. Cvičení ve ztížených podmínkách naplno prověřuje, jak jsou lidé z bezpečnostních složek schopni na havárii reagovat. „Když to zvládnou v takovém počasí, tak vždycky," říká lékař Růžička.

JIŘÍ HANÁK