V Jihomoravském kraji se loni s cukrovkou podle Všeobecné zdravotní pojišťovny léčilo téměř osmapadesát tisíc lidí. Oproti roku 2015 to bylo o 1300 více. „Náklady na léčbu těchto klientů se loni vyšplhaly na necelých sedm miliard korun,“ vyčíslil mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Lidí s cukrovkou přibývá i podle odborníků z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. „Jejich počet stále narůstá. Nyní jich má naše diabetologické centrum v péči přibližně dva tisíce. S cukrovkou se čím dál častěji setkáváme i u mladých lidí,“ zdůraznil ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Od tohoto týdne se mohou Brňané kvůli cukrovce nechat bezplatně vyšetřit na odběrových pracovištích společnosti Synlab při preventivním programu Zdraví národa. Ujmou se jich lékaři například v Dělnické a Údolní ulici nebo na Mendlově náměstí. „Na vyšetření je třeba se objednat na webových stránkách www.nextlifeapp.cz. Na odběry mohou lidé přijít až do čtvrtka,“ upřesnil za organizátory Zdeněk Soudný.

Příprava nových obchodů před bohunickou nemocnicí.
Pro milion pacientů otevřou před nemocnicí nové obchody. Bez smažených jídel

První krok k odhalení nemoci, kterou provází zvýšená hladina cukru v krvi a snížená tvorba inzulinu, je právě laboratorní vyšetření.

Chorobu včas odhalit pomáhá zjištění hladiny glukózy v krvi. „Diabetes druhého typu je podle mě jedna z největších epidemií třetího tisíciletí,“ míní lékař Tomáš Hrádek. Upozornil také, že mnoho lidí neví, že cukrovkou trpí. Trvá totiž i sedm let, než se projeví.

HROZÍ I OSLEPNUTÍ

V posledních letech podle odborníků kromě mladých lidí čím dál častěji onemocní také těhotné ženy. Cukrovkou přitom zdravotní komplikace nekončí. Kvůli diabetu mohou lidé i oslepnout nebo jim selhávají ledviny. Léčba jde ale kupředu. „Díky moderním technologiím můžeme glykémii sledovat třeba s pomocí mobilních telefonů,“ řekl lékař Petr Žák z diabetologického centra svatoanenské nemocnice.

O tři stovky diabetiků se stará i brněnský praktický lékař Petr Tomandl. „Pacientů rozhodně neubývá. Jako prevenci doporučuji jíst střídmě, pravidelně a ubrat hlavně na typických českých přílohách. Nahradit je můžeme zeleninou. Poté je důležité pravidelně se hýbat,“ poradil.

Ilustrační foto
Na Brněnsku chybí dětští lékaři. Odrazují je e-recepty a pospíchají do důchodu