DEGUSTAČNÍ MENU. Bohéma, Boulevard nebo kavárna Era. To je jen část osmi vyhlášených brněnských restaurací, jejichž šéfkuchaři přeměnili místní suroviny ve speciální festivalová tří až čtyř chodová menu. „Letos se k nám poprvé přidala i mimo brněnská restaurace Hotel Termal Mušov, kde si návštěvníci dají filet z pohořelického kapra. Bereme to jako první krok k rozšíření festivalových restaurací po celém Jihomoravském kraji i za jeho hranice," uvedla mluvčí festivalu Lucie Frgalová.

Ryba podle ní ale není jediné maso, ze kterého můžou návštěvníci vybírat. V restauraci Green ochutnají nadívaný bok z mléčného selátka, v Borgo Agnese jehněčí kýtu a v La Bouchée pod tajemným názvem Lapin rôti à la moutarde roládu z farmářského králíka na hořčici. Pallazzo Restaurant a U Fidela různými způsoby zpracovaly vepřovou plumu.

GASTRONOMICKÉ DÍLNY. Vepřovou paštiku najdou Brňané v každém větším obchodě. Pokud ale dostanou chuť na méně obvyklou zaječí, nebo bažantí, nemusí složitě shánět ani je. Na workshopu v obchůdku Lahůdky J. Gruber Delikatessen se příští středu naučí dělat vlastní.

Poslední červencový víkend se zase můžou vypravit na hrad Veveří, kde si v peci pod věží vyzkoušejí upéct vlastní koláče. „Loni jsme se s přítelem na hrad vypravili. On si zkusil udělat slaný, česnekový koláč, já povidlový. Do pece se vkládaly na speciální dřevěné lopatě. Byl to zážitek a něco jiného, než balený koláč ze supermarketu," zavzpomínala Brňanka Zuzana Doupovcová.

Koho lákají spíš netradiční chutě, naučí kuchaři vyrobit vlastní sýr mascarpone, nebo přípravu šneků na několik způsobů.

NA ČERSTVÉM VZDUCHU. Část letošního programu se přesune také na čerstvý vzduch. Už v úterý večer zve na grilování s živou hudbou restaurace Bohéma. „Nabídneme například grilovaný kozí sýr s ovocným chutney, nebo grilovanou pštrosí debrecínku. K poslechu zahrají swingová a cimbálová muzika," uvedla za restauraci Daniela Kundrová.

Z grilu v Otevřené zahradě pod Špilberkem zavoní o víkendech zvěřina a vyzrálé hovězí i vepřové z Mikrofarmy.

NA ZAPITÍ. Z devíti degustací si můžou zájemci vybrat v přidruženém programu Víno z blízka. „Na 29. července jsme si dokonce pozvali zahraničního sommeliera, který povede degustaci místních vín pohledem cizince," doplnila Frgalová.

Podrobný program akce a informace o rezervacích najdou čtenáři na stránkách festivalu .