Analytik Michal Kozub očekává, že příští rok opět nebude lehký. „Vláda si klade za cíl udržení schodku státního rozpočtu pod třemi procenty, a proto omezuje zbytné výdaje. Propadá se i průmysl, který je postavený na výrobě aut a souvisejících odvětvích. Po autech ale klesá poptávka v Česku i Evropě, a tak se rýsují na obzoru další problémy. Proto nepředpokládám, že se ekonomika dostane v příštím období do kladných čísel," uvedl Kozub.

Podnikání jihlavské pobočky firmy Bosch stojí na automobilovém průmyslu. Vzhledem k pokračujícímu ochlazování světové ekonomiky, společnost v příštím roce růst neplánuje, naopak čeká pokles objednávek. „Výrobci motorů a automobilů vyprodukovali celosvětově v uplynulých měsících výrazně více automobilů a motorů, než kolik jich prodali. V důsledku toho i rostoucí nejistoty celosvětového hospodářství, trhy stále víc kolísají," uvedl obchodní ředitel Bosch Diesel Hermann Butz.

Jak se na příští rok připravují další firmy z jižní Moravy a Vysočiny, jaký mají roční obrat a kolik zaměstnávají lidí, čtěte ve čtvrtek v Deníku Rovnost.