VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gurmáni okusí chřest, který si oblíbili i členové královské rodiny z emirátů

Ivančice - Zemědělci začali sklízet první chřestové výhonky. Přesně za měsíc ho lidé v rozmanitých úpravách okusí na Slavnostech chřestu v Ivančicích. Už nyní organizátoři jednadvacátého ročníku zveřejnili první novinky, které pro gurmány připravili.

23.4.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Attila Racek

Největší lákadlo? Zájemci poprvé okusí chřest z České republiky. V předchozích letech si ho pořadatelé objednávali na Slovensku ve Veľkých Levárech. „U nás dřív chyběl pěstitel, který ho dokázal dodat v takovém množství," vysvětlil organizátor slavností Aleš Tureček.

Lahodnou zeleninu, kterou návštěvníci na akci okusí, v těchto dnech začali sklízet na Mělnicku. Cena, za kterou ho lidé v Ivančicích koupí, bude podobná jako loni. „Obvykle se pohybuje od 80 do 120 korun za kilo," upřesnil Tureček.

soutěž o lístky na Slavnosti chřestu
Soutěžte s Deníkem Rovnost o vstupenky na Slavnosti chřestu včetně několika tolarů na konzumaci a zážitkový program s hosty festivalu. Jednadvacátý ročník slavností se koná v Ivančicích na Brněnsku za měsíc: od pátku 22. května do neděle 24. května.
- Soutěžit můžete již za tři týdny: od pátku 15. května na stránkách www.brnenskydenik.cz, kde najdete soutěžní otázku i podmínky
- Sledujte Brněnský deník Rovnost a jeho webové stránky s novinkami o Slavnostech chřestu
- Zajímavosti o chřestu: Známé chřestové plantáže vznikly v Ivančicích na počátku devatenáctého století. Tamní chřest byl ve světě údajně známější než plzeňské pivo. Pro zeleninu se často používá i výraz špargl. Úrodu dává rostlina až třetí rok, kořeny dosahují do hloubky dvou metrů.

Cenu zeleniny však ještě můžou navýšit problémy v Německu. Těsně před sklizní tam úrodu poničil orkán. „Kilo chřestu stojí u západních sousedů tři sta korun. My letošní ceny ještě nastavené nemáme, ale předpokládáme, že budou zhruba na polovině těch německých," sdělil Jan Charvát ze společnosti Český chřest, která zeleninu do Ivančic dodá.

Podle Charváta se mělnický bílý chřest vyznačuje především vysokou cukernatostí. „Chutí připomíná sladký hrášek, což oceňují třeba zákazníci v Bavorsku. Zboží také posíláme letecky do Spojených arabských emirátů, kde máme klienty z královské rodiny," popsal Charvát.

Letos se návštěvníci můžou těšit na větší množství zeleného chřestu. „V minulých letech jsme ho měli jen tunu a rychle se vyprodal," popsal Tureček.

Nový dodavatel ho však zajistí víc. Dohromady na akci dodá šest tun bílého i zeleného chřestu. „Další budeme mít v záloze," ujistil Charvát.

Ivančicko bylo dřív pěstováním chřestu proslulé. Čerstvé výhonky zemědělci posílali až do Vídně. Teď však v regionu žádný velký pěstitel není. Proto také lidé na slavnostech legendární ivančický chřest neochutnají. „Můžou si ale koupit jeho sazenice. Jde o sto let starý kultivar, který neplodí tolik jako moderní odrůdy," uvedl Tureček.

Další letošní novinka je ekologičtější zaměření gastronomického festivalu. „Loni po slavnostech zůstalo asi sedmdesát pytlů nevytříděného odpadu. Převážnou většinu tvořilo jednorázové plastové nádobí," popsal Tureček.

To nyní chtějí organizátoři změnit, proto zavedou vratné kelímky na pití. Podobný systém už funguje na některých hudebních festivalech. Lidé za zálohu padesát korun dostanou kelímek. Při odchodu ho vrátí a dostanou peníze zpět.

I plastové tácky budou výjimka. Kuchaři pokrmy naservírují z talířů z porcelánu nebo z palmových listů. Speciální nádobí se následně dá zkompostovat.

Nový systém oceňuje Petr Ledvina z Ekologického institutu Veronica. „Takový přístup je stále poměrně ojedinělý," zhodnotil Ledvina a poznamenal, že například na akcích v centru Brna je všechno nádobí jednorázové.

K chřestovým lahůdkám lidé ochutnají i vybraná vína. „Nejvhodnější kombinace zvolil známý sommeliér Pavel Chrást, který například v roce 2007 vybíral vína pro summit prezidentů," uvedl Tureček.

Slavností se gurmáni zúčastní třetí květnový víkend. Už se na ně těší Marie Kučerová z Brna. „Loni jsem koupila poprvé chřest na trhu a zkusila udělat krémovou polévku. Nikomu ale nechutnala. Proto bych ráda zkusila jídlo od profesionála, abych zjistila, jestli jsem chřest jen špatně nepřipravila," poznamenala Kučerová.

Cena vstupného zůstala stejná jako loni, za sobotu a neděli zájemci zaplatí sto korun. V pátek je vstup zdarma. Loni se zúčastnilo devět tisíc lidí. „Letos čekáme podobnou návštěvnost," podotkl Tureček.

Milovníci dobrého jídla si na slavnostech poslechnou například vystoupení kapely Moravanka. V neděli vystoupí Jiří Krampol, Petr Stupka a Martin Zounar. Program doplní řemeslný jarmark.

Autor: Kateřina Foltánková

23.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – pondělí 11. prosince 2017

Podruhé narozen pod koly tramvaje a padlý symbol Vánoc: nejlepší videa dne

Slavnostní otevření Polygonu na brněnském Automotodromu.
23

Brňané mají školu smyku za rohem. Na novém polygonu řidiče rozhodí tržná deska

Důchodci si často musejí přivydělávat, říká ekonom

Jižní Morava /ROZHOVOR, ANKETA/ – Nejvyšší důchody na jižní Moravě pobírají lidé z Brna. Naopak nejméně peněz pobírají důchodci ve znojemském regionu. „Ovlivňuje to průmysl a také minulost místa,“ tvrdí ekonom Lukáš Kovanda.

AKTUALIZOVÁNO

Silný vítr: na Břeclavsku uletěl fóliovník, hasiči měli v kraji desítky výjezdů

Jižní Morava – Na mnoha místech Jihomoravského kraje ještě nejsou ani sečtené škody po říjnové vichřici a silný vítr už opět v pondělí vyvracel stromy a poškodil desítky budov. Jihomoravští hasiči vyjeli v pondělí do osmé hodiny večer celkem třiašedesátkrát. Řešili téměř čtyřicet větrem vyvrácených stromů i poničené střechy. Nejvíce škod způsobil vítr na Břeclavsku, hasiči tam vyjeli k třiatřiceti případům. 

Tabla prvňáčků: představíme školáky ze ZŠ Božice a Miroslav

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Řezbář Lichevník: Než říznu do dřeba, musím přemýšlet

Znojmo - Od koníčku k řemeslu na plný úvazek dovedla během čtyř let Martina Lichevníka jeho záliba v práci se dřevem. Napilno má i v předvánočním čase. Přibývá mu totiž objednávek na betlémy. Třetím rokem zdobí jeho plastiky v životní velikosti i znojemský adventní trh. Město mu za jeho práci nedávno udělilo i svou výroční cenu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT