Sníh v létě? Ne, to jsou jen čerstvě napadané kroupy. Nenadálá nadílka překvapila ve čtvrtek večer obyvatele Jiříkovic na Brněnsku. Pomoci místním museli i hasiči.

V obci naštěstí ke škodám nedošlo. „Nevím o tom, že by kroupy někde něco zničily. Sice se kvůli nim rozvodnil potok Romza, ale voda z něj zaplavila jen dílnu u jednoho rodinného domu a hokejové hřiště," uvedl starosta Jiříkovic Rudolf Staňka.

Horší situace podle Staňky ale byla u motorestu Rohlenka na nedalekém odpočívadle dálnice D1. Kroupy totiž ucpaly kanály a voda z parkoviště natekla do přízemí a sklepů.

Hasiči ji do desáté hodiny večerní odčerpávali. Z bezpečnostních důvodů museli odpojit elektřinu. „Ráno už jsem viděl jen malé hromádky ještě neroztátých krup a po okolí byly ulámané větvičky keřů, jinak jsem žádné škody nezaznamenal," uvedl manažer jedné z místních prodeje rychlého občerstvení po nočním řádění počasí.

Podle meteorologů nejde o příliš vzácný, ale ani příliš častý jev. „Kroupy jsou typické pro teplé části roku, především pro vrcholné léto. Mohou se ale vyskytnout i v jiných měsících," uvedl mluvčí Českého hydrometeorolo­gického ústavu Petr Dvořák.

Podle mluvčího jsou ale kroupy lokálním jevem, který trvá do patnácti minut. „V bouřkovém oblaku vznikne silné vzestupné proudění, které vynese kapky vody do výšky, kde jsou teploty pod nulou. Tam kapky zmrznou, jenže při cestě dolů se na ně nabalí další voda. V mraku takto kroupy několikrát cirkulují a stále se zvětšují," popsal vznik jevu mluvčí Dvořák.

Největší kroupa, kterou meteorologové mají doloženou, pochází z roku 1925 a měřila sedmadvacet centimetrů.