Zahradníčková zaslechla varovný signál kolem deváté hodiny večer. „Hned jsme volali příbuznému, který pracuje u krajských hasičů. Kdybychom to neudělali, doteď nevíme, co se stalo. Informace nám chyběly. Nejdřív jsme si mysleli, že někde hoří," sdělila žena.

Hned dvakrát za noc houkaly sirény v Olešnici na Blanensku. „Já jsem byl zrovna pryč, ale volala mi manželka, že v Olešnici houká siréna. Když jsem se do Olešnice vrátil, hned jsem se dozvěděl, že je to porucha, ale vzbudilo nám to dítě. Potom to houkalo i ráno a to už jsme věděli, že jde o poruchu," řekl Jiří Danzinger z Olešnice.

První sirény se spustily asi o tři čtvrtě na devět večer. Na některých místech houkaly až do jedenácti hodin večer a kolem sedmé ráno v pátek se spustily znovu. „Abychom je vypnuly, museli jsme je úplně odpojit. V některých obcích se rozezněly všechny, v jiných třeba jen jedna. Nenašli jsme v tom zatím žádný řád," komentoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Sirény houkaly i ve dvou obcích na Vysočině a jedné v Pardubickém kraji. Hasiči na odstranění závady pracovali celou noc.

Generální ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba včera večer řekl, že za závadu zřejmě může chyba na jednom z vysílačů, na který jsou sirény napojené. „Jeho dosah je až padesát kilometrů, proto reagovalo tolik sirén. Vysílače upravíme tak, aby se závada už příště nemohla projevit v takovém rozsahu," sdělil.

Na Brněnsku sirény houkaly například v Kuřimi. „U nás se spustila jen ta na hasičské zbrojnici. Měl jsem kvůli tomu asi tři telefonáty od lidí, kteří chtěli vědět, co to znamená," řekl starosta Drago Sukalovský.

Podle něj však neočekávaná porucha ukázala, že na poplašný signál lidé neumí reagovat. „Pokud tu závadu bereme jako test, jak lidé zareagují na ohlášení všeobecného nebezpečí, tak je výsledek katastrofální. Lidé zůstali apatičtí," upozornil starosta.

Při poruše se zvuk sirény připomínal signál pro Všeobecné ohrožení, což je kolísavý tón po dobu 140 vteřin, který může zaznít třikrát po sobě. Na jihomoravském portálu krizového řízení najdou lidé návod, jak se v takové situaci zachovat. Doporučuje okamžitě najít úkryt v jakékoli blízké zděné budově, která se dá uzavřít. „Místnost je třeba co nejlépe izolovat od okolního prostředí, zvláště při úniku chemických nebo radioaktivních látek. Především zavřete dveře a okna. Vypněte větrání či klimatizaci a ucpěte ventilační otvory a okenní rámy," radí portál.