Za chvíli prvního z cestujících spouštějí na zem. Dole už na něj čekají další záchranáři, kteří ho dopraví zajištěnou lanovou cestou mimo nebezpečí. „Hasiči-lezci cvičí záchranu osob na lanovce v Moravském krase každý rok. Letos se ke kabině dostávají po ocelovém laně, proto nepřiletěl policejní vrtulník,“ vysvětluje mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Plánovaný lázeňský komplex v Pasohlávkách. Celkový pohled.
Obří komplex čínských lázní: v Pasohlávkách vyrostou i nové domy

K výcviku dorazila dvacítka hasičů z Blanska a Brna. Po zasněženém srázu museli nejdřív sestoupit ke sloupu nad strmým kaňonem Pustého žlebu. Mráz leze pod nehty a stále sněží. „Hasiči pracují ve dvojicích, na záchranu lidí z lanovky mají dvě hodiny. Kabinová lanovka je na jižní Moravě jen jedna. Jezdíme proto cvičit například do lyžařských areálů. Je tam víc sloupů, navíc spolupracujeme i s leteckou záchrannou a horskou službou,“ říká instruktor lezeckého družstva Zdeněk Chvátal.

Lanovka v číslech
délka: 250 metrů
sklon: 63 procent
převýšení: 131 metrů
kapacita: 353 osob za hodinu
jízdní rychlost: 2,5 metrů za sekundu
jízdní doba: 2 minuty
kapacita kabiny: 15 osob
cena zpáteční jízdenky pro dospělého: 90 korun


Dvojice hasičů se pomocí kladky dostávají na střechu kabiny. Pak jeden z nich vstupuje dovnitř, zabezpečuje turisty, aby nevypadli z otevřených dveří. Postupně začíná spouštět jednoho po druhém dolů. Jeho kolega je z hora jistí a oddaluje lano od hrany, aby se nepřetrhlo. „Máme vyzkoušené, že dvouhodinový limit stačí. Stihneme všechny cestující dostat z lanovky a odvést pryč o dvacet minut dřív,“ líčí Mikoška.

Ve skutečnosti nemuseli hasiči ani vrtulník u lanovky v Moravském krase zasahovat ani jednou. „Naštěstí, ale je to od turistů nejčastější dotaz,“ říká strojník Radek Blažek. Občas se kabiny zastaví, ale obsluha lanovky je zase zprovozní. „I když někdy se stane, že netrpěliví cestující volají hasiče sami,“ dodává Blažek. V létě je rozpálená kabina na delší dobu nepříjemná a pro slabší jedince nebezpečná. V bouřce nebo při poryvech silného větru kabiny ze stanice nevyjedou vůbec.

Figuranti z řad hasičů už jsou v teple. Další cvičení je čeká zase za rok. Možná přiletí i vrtulník, to podle místa, kde lanovka uvízne a hlavně podle počasí.

Kabinová lanovka vozí turisty od Punkevních jeskyní na Horní můstek Macochy a zpět víc jak dvaadvacet let. Svezla víc jak tři a půl milionu návštěvníků. Je nejstrmější v České republice a dvě kabiny jezdí nahoru a dolů kyvadlově. V nejvyšším místě je kabina lanovky šestatřicet metrů nad zemí. Jízda trvá dvě minuty.

Ilustrační foto.
Charitní šatník se zaplnil. Díky sbírce