Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hmyz naslano i nasladko uvaří zaživa. Mrtvý se rychle kazí, vysvětluje muž

Kyjov – Příležitost ochutnat místní beleše i exotické hmyzí či šnečí speciality dostanou o víkendu návštěvníci gastro festivalu v Kyjově na Hodonínsku. „Chtěli jsme pro místní a lidi z okolí připravit něco originálního a netradičního. Jídlo je nyní v kurzu, tak jsme se rozhodli pro gastro událost. Poblíž se nic podobného nekoná,“ přiblížila Andrea Něničková z pořádajícího programového oddělení kyjovského městského kulturního střediska.

18.7.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Karel Kašpárek

Milovníci jídla a pití si tak vychutnají tradiční slovácké pochoutky, jako jsou bramborové patenty nebo beleše i vegetariánské pokrmy. Největší lákadlo budou podle Něničkové hmyzí speciality. „Usmažíme sarančata, moučné červy, brazilské potemníky a možná i šváby,“ sdělil kreativní ředitel projektu Brouk na talíři Karel Brückner.

Gastro festival v Kyjově
pátek 21. 7.
• 19.00: kapela Ferrum

sobota 22. 7.
• 10.00: zahájení festivalu a otevření gastrozastávek
• 16.15 až 16.45: zábavný vstup s Broukem na talíři
• 16.45 až 17.30: bolívijská kapela Fuego Latino
• 20.00 až 23.00: mexická hudba od Mariachi Espuelas
po celou sobotu: půjčování knih, hraní her, skákací hrad, malování po obličeji, jízda na ponících
vstup je zdarma

Dodal, že hmyz kuchaři připraví naslano i nasladko. „Vařit se budou živí, když už jsou mrtví, hrozně rychle se kazí,“ objasnil Brückner.

Právě na tyto pokrmy se nejvíc těší Radek Mikeska z Kyjova. „Vždycky jsem chtěl něco takového ochutnat, ale nikdy jsem neměl dost odvahy. Ale když si na takové jídlo můžu zajít přímo u nás ve městě, tak se konečně odhodlám,“ svěřil se.

Mezi stánkaři nebudou chybět ani místní výrobci nebo vinaři, například strážovická Slovácká Moštárna, která nabízí vinné mošty. Kromě jídla si příchozí užijí i živou hudbu od cizokrajných hudebních skupin, například z Bolívie.

KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ
RADIM KŘÍŽ

Autor: Redakce

18.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

V kůži archeologů. Lidé si vyzkouší práci s detektorem kovů

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO
7

Vnuk Alfonse Muchy neuspěl s odvoláním. Epopej patří Praze

Někteří lidé chtějí, aby sommelieři běhali v kroji, usmívá se Babisz ze Salonu

Valtice /ROZHOVOR/ – Překvapení? Mírné. Hlavní sommelier Salonu vín sídlícího na zámku ve Valticích Marek Babisz je přesvědčený o síle a kvalitě místa, kde lze ochutnat nejlepších sto vín každého roku. Proto ho triumf v soutěži Top vinařský cíl České republiky nezaskočil. „Jsme kvalitním turistickým cílem, proto jsme ve skrytu doufali, že bychom vyhrát mohli,“ říká Babisz v rozhovoru.

Teplý říjen na jihu Moravy. Na třech místech padnul více než padesátiletý rekord

Jižní Morava - Skutečně teplý podzim si v aktuálních dnech užívají Jihomoravané. Maximální denní teploty se budou až do neděle šplhat ke dvaceti stupňům Celsia. Meteorologové na jižní Moravě ve čtvrtek naměřili na třech místech nejvyšší teploty za posledních šestapadesát let.

Na Žižkov dřív. Nesmíme zápas prostát v koloně, hlásí Znojmo

Znojmo – Zatímco znojemští fanoušci, kteří pořádají výjezd, si v neděli ráno hodně zkrátí spánek, fotbalisté Znojma zamíří k duelu dvanáctého kola Fortuna národní ligy na Žižkově s předstihem o den dřív. Tradiční výkop na stadionu Viktorie čtvrt hodiny po desáté dopoledne je totiž pro přesun až od rakouských hranic rizikový. „Kolikrát nevíte, jestli do Prahy vůbec dojedete. Jedeme předem, což je jistota, že zápas neprostojíme v koloně na dálnici,“ zmínil znojemský obránce David Helísek.

AKTUALIZOVÁNO

Ovoce balí do plastů a ničí tím přírodu, diví se rodiče nad zdravými svačinami

Jižní Morava – Když Jana Hamšíková z Břeclavi před pár dny zahlédla na internetu snímek zachycující ovoce zabalené v plastu, zarazilo ji to. A nebyla sama. Příspěvek na sociální síti týkající se celostátního projektu Ovoce a zelenina do škol rozproudil debatu, zda zdravé svačiny pro děti nepředstavují zbytečnou ekologickou zátěž. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení