„Tam, kde můžeme, používáme na hubení housenek chemický postřik, ale část buxusů se nachází v národní přírodní rezervaci Lednické rybníky, kde je jeho používání zakázané,“ uvedl správce lednického zámeckého parku Oto Bernad. Dodal, že biologický přípravek není tak účinný.

Letos je podle Bernada počet těchto housenek na keřích nejvyšší. Hrozí, že tamní zahradníci budou muset buxusy do budoucna nahradit něčím jiným, například tisem červeným. Buxusy tam rostou i několik desítek let. „Ale třeba přijde dlouhá zima s teplotami pod nulou a housenky zmizí,“ doufá zahradní architekt zámku.

Říká, že náklady na hubení housenek zavíječe nejsou až tak velké. „Špatné je, že na práci musím vyčlenit každý týden lidi, kteří pak chybějí jinde,“ postěžoval si Bernad.

Někdo montážní pěnou zacpal desítky hnízdících nor vlhy pestré. Tento pestře zbarvený pták patří mezi silně ohrožené druhy.
Někdo zalepil hnízda ohrožených vlh montážní pěnou. Uvnitř byli ptáci i vajíčka

Co je zavíječ
∙ Zavíječ zimostrázový je motýl.
∙ Obvykle je bíle zbarvený s tmavohnědými lemy křídel a bílými skvrnkami, rozpětí křídel dosahuje asi 4 centimetry.
∙ Původní oblast výskytu je jihovýchodní Asie.
∙ V České republice byl poprvé zjištěný v roce 2011.

Škodící housenky dělají problémy i jinde. Postřikem se proti nim brání také v zámeckém parku v Miloticích na Hodonínsku. „Stříkali jsme je už loni. Letos také, jednou v polovině dubna,“ konstatoval zahradní architekt zámku v Miloticích na Hodonínsku Roman Krejča.

Postřiky podle něj zatím zabraly. „Jen v minulém roce housenky nějakou část zeleně požraly, protože jsme keře nestihli ošetřit včas,“ zmínil zahradní architekt.

Problémy se zavíječem mají i drobní zahrádkáři. Jedním z nich je Marie Šimáčková z Břeclavi. Musela krušpánek, neboli zimostráz či buxus, u svého domu úplně vysekat. „V rádiu říkali, že na to existuje postřik, radila jsem se i s odborníky a krušpánek postříkala. Výsledek byl ale nulový. Po týdnu se housenky znovu a znovu objevovaly. Tak se nedalo nic dělat a živý plot musel pryč,“ popsala Šimáčková.

Bydlí hned za zdí břeclavského židovského hřbitova, kde tamní keře zimostrázu potkal stejný osud.

Housenky zavíječe přidaly práci také pracovníkům starajícím se o údržbu zeleně v Hustopečích na Břeclavsku. „Všimli si toho obyvatelé tamního penzionu pro důchodce, a tak jsme keře u něj minulý týden okamžitě postříkali. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál,“ sdělil vedoucí Technických služeb Hustopeče Ivan Chrastina.

Lev konžský. Ilustrační foto.
Novinky v zoo: létající andulky nad hlavami lidí a lví řev po dlouhých 14 letech