Nekonečné obrazárny, nudný výklad průvodců a nezáživné prohlídky. Tomu na Vysočině i jižní Moravě dávno odzvonilo. Kasteláni hradů a zámků o víkendu začínají novou sezonu. A připravili si pro návštěvníky mnoho novinek.

Hrad Veveří u Brna, který patří k největším hradním areálům České republiky, letos oslaví osm set let od první písemné zmínky. Turisty na něm provází Pavel Uedl. Už pátý rok. Před sezonou si plánuje výklad zopakovat. „Rozhodně se to ale nebudu učit zpaměti. Našprtané výklady jsou podle mě nanic, návštěvníci u nich usínají," podotkl Uedl.

Zároveň se připravuje také na klasické otázky turistů. „Kam se chodilo na záchod a kde tady topili. Tyto dotazy slýchávám nejčastěji. Některé mě ale dokážou i po letech překvapit. Občas se totiž někdo udiveně zeptá, zda se za prohlídku platí," podotkl průvodce.

Veveří ke svému výročí nachystalo speciální výstavu. Navštívit ji chce například Libor Koutný. „Na Veveří jezdím každý rok alespoň jednou. Jinak jsem v poslední době moc památek neviděl. Ale když jsem byl malý, na hrady a zámky jsme jezdívali často," poznamenal Koutný.

Na Vysočině bude letos největší novinkou červnové otevření nové prohlídkové trasy na zámku v Náměšti nad Oslavou. Jmenuje se Apartmán hraběte Haugwitze.

Nový okruh představí prostory bývalého bytu majitele panství. „A tím vlastně i životní styl hraběte Jindřicha Haug-witze z počátku dvacátého století. Použijeme k tomu dobové fotografie, které tady nafotil sám hrabě," upozornil kastelán náměšťského zámku Marek Buš. Turisté tak uvidí třeba hraběcí jídelnu, hudební a kulečníkový salon nebo třeba kuřárnu.

Originál Bible

Náměšťský zámek si v letošním roce zároveň připomene čtyřsté výročí vydání Bible kralické v bratrské tiskárně v Kralicích nad Oslavou. „Při této příležitosti mají lidé jedinečnou možnost prohlédnout si originál staršího vydání Bible kralické," doplnil Buš. Unikátní památka bude k vidění v knihovně zámku jako součást prohlídkové trasy celou sezonu.

Novinky se dočkají i návštěvníci valtického zámku na Břeclavsku. V expozici uvidí Rubensův obraz Alegorie války. „Jde o kopii, která vznikla ve stejné době a pravděpodobně ve stejné dílně jako originál. Obraz má hodnotu milionů korun," uvedl kastelán Michal Tlusták.

Návštěvníci zámku v Lednici na Břeclavsku se mohou těšit například na nový záhon za půl milionu korun. Má být stejný jako záhon, který obdivovala poslední knížata Lichtenštejnů v Lednici. Lidé ze zámku chystají také obnovení akvaduktu s obřím vodopádem.

Lednický zámek chválí například i Brňanka Pavlína Nedomová. „Loni jsem tam byla po dlouhé době a zase mě to uchvátilo. Mám pocit, že se tam dá jet i desetkrát a člověk pokaždé uvidí něco nového," řekl žena. Doplnila, že letos se díky doporučení kamarádky chystá na hrad Pernštejn.

O prvním návštěvnickém víkendu si lidé na mnohých hradech užijí velikonoční akce. Třeba na Bítově na Znojemsku ochutnají staročeské velikonoční dobroty a v Lysicích na Blanensku je čekají jarní květinová aranžmá.

Ačkoli jsou památky obvykle v pondělí zavřené, na Velikonoční pondělí mají mnohé z nich otevřeno.

Hrady a zámky na jižní Moravě a Vysočině otevírají.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!