Informaci Rovnosti potvrdil ekonomický náměstek vyškovské nemocnice Radek Klimeš. „Jihomoravský kraj jako zřizovatel nemocnice zvýšil příspěvek na zubní pohotovost pro letošní rok o deset procent. Po dlouhém vyjednávání navyšujeme hodinovou sazbu odměny o dvaatřicet procent,“ vyčíslil Klimeš.

Víc peněz budou zubaři dostávat od února. Sloužící zdravotníky dosud nemocnice odměňovala 250 korun za hodinu, nyní je to 330 korun.

Ilustrační foto.
Zubaři na pohotovosti chtějí víc peněz. 250 korun na hodinu je směšné, říkají

Rozhodnutí kraje potěšilo předsedu vyškovské oblastní stomatologické komory Jiřího Wolfa. „Je to dobrá zpráva, protože se nám podařilo to, o co jsme usilovali skoro rok,“ shrnul Wolf.

Úsilí lékařů o lepší podmínky na pracovišti tím ale podle předsedy nekončí. Delší dobu požadují také modernější vybavení. „To bude téma dalšího vyjednávání,“ předeslal Wolf.

Klimeš reagoval, že nemocnice zatím nedostala od lékařů podnět. „V takovém případě se musíme obrátit na našeho zřizovatele s žádostí o příspěvek na obnovu nebo rozšíření vybavení,“ informoval Klimeš.

Ilustrační foto.
Zubní pohotovost ve Vyškově zůstane, kraj navýšil odměny za služby

Že pohotovost ve městě zůstane, ocenil například Vyškovan Martin Svoboda. Několikrát tam už s bolavými zuby musel. „Slyšel jsem, že zubařům vadí, že mají méně peněz. Pokud dostanou víc, je to jedině dobře, protože by bylo smutné, kdyby tady pohotovost nefungovala. Ne každý má možnost cestovat za zdravotní péčí do větších měst,“ upozornil Svoboda.

Podobné problémy jako ve Vyškově v Blansku nemají. Potvrdila to sekretářka tamní oblastní stomatologické komory Miroslava Kašubová. „Žádný lékař si na nic nestěžuje a náš systém služeb dlouhodobě funguje,“ okomentovala Kašubová.

Dodala, že na sloužící zubaře vychází služba jen jednou za půl roku, proto se také nebouřjí a nemají jiné požadavky. Navíc každý slouží ve své ordinaci.

V úterý 2. ledna začalo platit povinné vydávání elektronických receptů. Ilustrační foto.
Měsíc fungování eReceptů: na jižní Moravě je nevypíše víc než desetina lékařů

Ve Vyškově se střídá na pohotovosti maximálně sedm zubařů. Vychází na ně tak jedna až dvě služby za měsíc.