VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Husy jdou na dračku. Zájem je před svatým Martinem obrovský, hlásí farmy

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – S lítostí oznamujeme, že jsme již všechnu naši vodní drůbež pro letošní rok vyprodali. Nemáme ani husy, ani kachny. To je zpráva ze začátku tohoto týdne od největšího chovatele hus na Moravě, Rybářství Hodonín. „Zájem o husy se se před svatým Martinem zvyšuje každoročně. Nestačí ani, že navyšujeme jejich počet,“ sdělil spolumajitel hodonínské společnosti Alois Kopečný.

9.11.2017
SDÍLEJ:

Rybářství Hodonín chová na Hodonínsku husy u čtyř rybníků. Ani zvyšující se počet hus před svatým Martinem nepokryje poptávku.Foto: Deník / Turek Petr

Jak potvrdila Štěpánka Tichá, která má prodej vodní drůbeže ve firmě na starosti, zákazníci vykoupili všech patnáct set vykrmených hus. „Jakmile se rozmohlo svatomartinské víno, k němuž se začala přiřazovat husa, tak zájem stoupá. Z kapacitních důvodů ani nemůžeme uspokojit poptávku,“ přiznala Tichá.

V největším moravském chovu se přitom vylíhne ročně šedesát tisíc housat. „Chováme je u nás už od vajíčka. Doba do vylíhnutí je zhruba měsíc,“ připomněla Pavlína Čučková, která v hodonínském rybářství dohlíží právě na vodní drůbež.

Hned po vylíhnutí se v podnikové prodejně objevují první kupci. „Letos byl extrémní zájem už o housátka od jedno až po čtrnáctidenní. Lidé si je berou na jaře a na zahrádkách dokrmují,“ přiblížila Tichá.

Husy, které žijí u čtyř rybníků na Hodonínsku a živí se granulovanou směsí obohacenou o vitamíny, si zájemci kupují i v dalších obdobích roku. Část se stěhuje i na Slovensko a do Rakouska. Největší nápor ale začíná až v říjnu, kdy si zákazníci přijedou pro zamluvené dospělé kusy. Tyto husy dosahují jateční hmotnosti po 112 dnech. „Naše bílé husy jsou o něco větší, než je obvyklé. Jedna vyjde tak na osm porcí,“ odhadovala Tichá. Váží obvykle kolem šesti kilogramů, houseři i sedm.

Velký počet hus míří do restaurací. „Každým rokem se zájem o svatomartinské husy zvyšuje, což je pro nás dobře. Na pátek i sobotu máme spoustu rezervací,“ řekl ve středu šéfkuchař břeclavské restaurace Arcadia Martin Čavara s tím, že letos budou připravovat až dvě stě padesát porcí.

Volná místa k martinskému menu mají i v Chalupě u městské brány ve Vyškově. „Navíc svatomartinskou husu už nabízejí skoro všechny restaurace ve městě,“ podotkl šéfkuchař František Blumenstein.

Pečenou husu se zelím má rád i Petr Krška z Moravského Krumlova na Znojemsku. „Nespojuji ji ale jen se svatým Martinem. I tak jsem říkal manželce, že bychom na ni mohli o víkendu zajít,“ plánoval Krška.

Autor: Petr Turek

9.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Folklorní festival Sousedé v Mikulově.

Mikulov rozproudilo na 216 krojovaných tanečníků naráz

Ilustrační foto.

Znojemští chtějí získat body v Hradci. Varují před kanonýrem

Orli marně stíhali rozjetý Salcburk a podlehli mu 2:5

Salcburk, Znojmo – Vzdorovali, ale ve třetí třetině už krok se soupeřem neudrželi. Hokejisté znojemských Orlů ve 22. kole mezinárodní soutěže EBEL na ledě favorizovaného Salcburku neustále dotahovali skóre a padli 2:5.

Krajský rozpočet je přebytkový, dvě miliardy míří na opravy silnic a dopravu

Jižní Morava – Více než dvě miliardy korun na dopravu, miliarda pro školy a sedm set milionů do zdravotnictví. Do těchto sektorů půjde příští rok nejvíce peněz z krajského rozpočtu, který v pátek schválili jihomoravští radní. Hlasovat o něm budou ještě zastupitelé v prosinci.  

AKTUALIZOVÁNO

Rozsvěcení Těsnohlídkova vánočního stromu v Brně sledovaly tisíce lidí

Brno /ANKETA/ – Mezi stánky se line vůně svařáků, smažených bramboráků i grilovaných specialit. Lidé se tlačí mezi stánky. Na páteční rozsvěcení vánočního stromu na brněnském náměstí Svobody se přišly podívat tisíce lidí. Mezi nimi i Brňanka Marie Sodomková se svojí sestrou. „Na trhy chodíme pravidelně, ale na rozsvěcení stromu jsme tady poprvé. Je to tady krásné, vánoční Brno milujeme,“ pochvaluje si.

Bělica sbírá peníze na bunkr. V létě jinému uřízl roh

Znojemsko – Vlastní bunkr si chce pořídit student Ondřej Bělica. Peníze na koupi shání na internetu. Co s bunkrem podnikne, rozhodnou právě dárci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT