VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak bojovat s obezitou? Pocit hladu můžou potlačit geny, tvrdí argentinský vědec

Brno - Už nejez! křičí na lidské podvědomí gen v mozku. Systém, jak tyto buňky fungují a zda pomocí nich lze předcházet obezitě, zkoumá argentinský vědec Marcelo Rubinstein. „Je to studie na dlouhou trať. Snažíme se postupně řešit spoustu malých otázek, které dohromady tvoří důležitou odpověď," líčí.

16.10.2016
SDÍLEJ:

Argentinský vědec Marcelo Rubinstein.Foto: DENÍK

Jako člen mezinárodního vědeckého poradního sboru se badatel od pondělka účastnil setkání s kolegy v Mezinárodním centru klinického výzkumu ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. „Každoročně se potkáváme, abychom zhodnotili, jak se daří aktuálním projektům, a radíme, kam by výzkumy měly směřovat," vysvětluje.

Rubinstein pracuje jako ředitel laboratoře Národní rady pro vědecký a technický výzkum Argentiny a docent Fakulty přírodních věd University Buenos Aires. V Brně je letos podruhé. „Nejsilnější zážitek pro mě byla návštěva Mendelova muzea. O Mendelovi se učíme už od střední školy, je to spolu s Darwinem otec biologie. Nejednou jsem měl možnost si na vlastní oči prohlédnout jeho pracovnu, knihy a rukopisy," vzpomíná.

Brňané podle něj mohou být na své vědecké zázemí pyšní. „V Argentině jsou pro výzkumy podmínky složitější. Nemáme v laboratořích možnost pořizovat si tolik moderní výbavy," hodnotí Rubinstein.

Vědcem se toužil stát od střední školy. „Ve čtrnácti letech jsem chtěl být matematik, poté fyzik a chemik. Teprve později mě ale začala zajímat chemie mozku," vypráví.

Jeho poslední výzkum odhalil části mozku, které mají vliv na to, jak lidé jedí. „Existuje systém, který podporuje vyhledávání jídla, a jiný, podněcující sytost. Zaměřujeme se tedy na aktivitu genu, který ovlivňuje, abychom se necítili hladoví," líčí pětapadesátiletý vědec.

Výzkumu se Rubinstein věnuje už dvacet let. „Když jsem s ním začínal, lidé o podobných částicích nevěděli. Teď se o nich dočtete i v medicínských knihách," říká.

Autor: Markéta Chumchalová

16.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Orli se vrací z Korutan opět bez bodů

V Břeclavi někdo hodil do ledové Dyje tašku se čtyřmi štěňaty.

Štěňata zemřela v chladné řece. Kolemjdoucí je našel mrtvé v igelitce

Lichevník: Řezbář musí při práci hodně přemýšlet

Znojmo /ROZHOVOR/ – Práce se dřevem se Martinu Lichevníkovi stala během pár let z koníčka řemeslem. Nejčastěji tvoří dřevěné plastiky v životní velikosti, ale baví ho vyřezávat i zvířata. O své práci i o překvapení z ceny, kterou mu letos udělili znojemští radní, hovoří řezbář v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Pohřešovanou ženu z Kyjovska podle policie zavraždil manžel

Nechvalín, Brno – Byl to zločin, pachatel zemřel, proto vyšetřování končí. Tak po osmi měsících jihomoravští kriminalisté uzavřeli tragédii v Nechvalíně na Kyjovsku. Dospěli k závěru, že pohřešovanou matku dvou dětí zabil její manžel. Ten v březnu dva dny po jejím zmizení spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Černá kuchyně v pivovaru. Znojmo získá muzeum vaření

Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT