Prověří zručnost, trpělivost, sílu a týmovou spolupráci. Pětadvacet zajímavých úkolů čeká na návštěvníky herny, která vznikne v Mikulově na Břeclavsku. Stavba má začít už letos, provoz atrakce plánuje investor spustit napřesrok. „Interiér bude plný technologických prvků, ozubených kol a futuristických strojů,“ zmínil ředitel zábavního centra Tepfactor Jan Daneš.

Předlouhou centra je známá televizní soutěž Pevnost Boyard. Adrenalin a zábavu si tam hodlá užít například Jakub Hemza z Velkých Bílovic na Břeclavsku. „Už jsem si vyzkoušel únikovou hru v Brně a bavilo mě hledání indicií, je potřeba použít selský rozum. Na Břeclavsku moc podobných míst není,“ reagoval mladík.

Sedm vzrostlých smrků šlo k zemi na rohu břeclavské Fibichovy ulice.
Vzrostlé smrky padly k zemi, na řadě jsou topoly. Uvolní místo parkovišti

Areál Tepfactor v Mikulově
• Stavba má začít letos, otevře v roce 2019.
• Bude tam herní dům, ubytovací zařízení, wellness a konferenční prostory.
• Jen herní budova vyjde asi na 30 milionů korun.
• Určená bude pracovním týmům, rodinám či školám.
• Hráči musí splnit 25 úkolů, které prověří zručnost či trpělivost.
• Na vybudování může přispět kdokoli zakoupením dluhopisů.

Herna bude určená pracovním a sportovním týmům, rodinám s dětmi, školám či skupině přátel. Podle znojemské psycholožky Evy Kneblové tam mohou lidé nabrat sebevědomí. „Člověk si tam uvědomí jedinečný přínos pro skupinu. Někdo je silný v přemýšlení, jiný je odvážnější, rychlejší,“ sdělila.

Herna bude součástí sportovně-zábavního centra Tepfactor, které chce vystavět soukromá společnost na okraji města. Podoba musí respektovat krajinu a zástavbu v okolí. „První etapu představuje herní dům s pětadvaceti úkoly pro sto návštěvníků. Druhá počítá s výstavbou ubytovacího zařízení pro stejný počet lidí, třetí je vybudování wellness a konferenčních prostor,“ přiblížil Daneš.

Na výstavbě se může podílet každý. „Náklady zaplatíme z vlastních zdrojů společnosti a také s pomocí dluhopisů pro drobné investory,“ nastínil Daneš. Podle hlavního ekonoma Cyrrusu Lukáše Kovandy není tento způsob financování příliš obvyklý.

Ilustrační foto.
Z ženy mužem, a naopak. Transsexuálů přibývá. Změnu pohlaví musí schválit komise

Výstavba herní budovy bude stát asi třicet milionů. Náklady zaplatí z dluhopisů, které garantují drobným investorům úrok sedm procent při splatnosti tři roky.

Zbudování areálu vítá i vedení Mikulova. „Od počátku jsme investorům vycházeli maximálně vstříc. Aktivita zpestří nabídku města,“ řekl starosta Rostislav Koštial.

První Tepfactor už funguje pět let v Chotilsku na Příbramsku. Návštěvníci tam stráví hrou průměrně čtyři hodiny. V sezoně tam stojí vstupné pro dospělého 339 korun na hodinu, mimo o čtyřicet méně.

Loni jeho branami prošlo třicet tisíc lidí a obrat činil přes třicet milionů. „Podobná čísla očekáváme i v Mikulově,“ věří Daneš.

Ilustrační foto
Povinnost přijímat dvouleté dětí dělá vrásky školkám. Kvůli místu i vybavení

O podobné aktivity je mezi lidmi zájem. Necelý rok funguje v Lednici na Břeclavsku třeba úniková hra, kde se lidé stanou členy řádu Svobodného zednářství. „Zájem nás příjemně překvapil. Měsíčně je to asi stovka skupin,“ vyčíslil provozovatel Stanislav Straškrába.