Teplé počasí začínajícího jara vylákalo lidi k návštěvě chaty. Jenže někteří je našli vykradené. Policisté na jižní Moravě na začátku jara každoročně evidují větší počet vykradených rekreačních obydlí. Lidem se nejčastěji ztrácí nářadí nebo kovové díly. Zloději ale nepohrdnou ani alkoholem nebo oblečením.

Někdy pachatelé odnesou i méně obvyklé věci. Stejně jako zloděj, který se vydal do chaty u Budkovic na Brněnsku. „Kdy přesně kradl, není jisté. Šedesátiletý majitel objekt zazimoval a vrátil se až s prvními jarními dny,“ konstatoval mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek.

Do chaty se zloděj dostal pravděpodobně dveřmi, které otevřel paklíčem. „Přestože uvnitř bylo hodně vybavení a pachatel měl na krádež dost času, odnesl jen elektroměr,“ řekl Malášek. Majiteli tak nevznikla žádná škoda. Přístroj za tři tisíce korun patřil elektrárenské společnosti.

Loni se zloději vloupali na jižní Moravě do 363 chat. Kraj je tak ve srovnání se zbytkem republiky na pátém místě. S číslem 1304 vede Středočeský kraj. Nejméně se loni kradlo v Karlovarském kraji, kde majitelé našli 142 vykradených rekreačních příbytků.

Přes zimu jsou chaty snadnějším cílem i podle pojišťoven. „Tehdy je až dvakrát větší pravděpodobnost, že se do chaty někdo vloupá, než v letních měsících. Často se přitom stává, že škody zjistí majitelé s několikaměsíčním zpožděním, protože tam přes zimu nejezdí,“ uvedl Jaroslav Král z ČSOB Pojišťovny.

Největší škoda? Poškozené dveře

Protože si ale majitelé cenné věci mnohdy odvážejí po sezoně pryč, stále jsou mnohem častějším cílem zlodějů rodinné domy. „Kvůli tomu se často setkáváme s tím, že větší škodu způsobí zloděj na oknech nebo dveřích chaty při vloupání než na ukradeném vybavení,“ prohlásil mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek.

Potvrdil to i zahrádkář, kterému zloději koncem letošního února vykradli chatu na Kraví hoře v Brně. „Neměl jsem tam nic cenného, ale poničili mi i zámek a dveře,“ sdělil muž, který si nepřál zveřejnit jméno.

I kvůli tomu policisté lidem doporučují, aby nejen odváželi drahé vybavení, ale také nenechávali venku žádné nářadí, které by zloděj mohl při vloupání použít.

„Pachatelé se totiž dovnitř dostávají nejčastěji násilím. Vypáčením zámků nebo rozbitím oken a dveří,“ vysvětlila mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová.

Násilím vnikali do chat i dva mladíci ve věku dvacet a dvaadvacet let, kteří vykradli od začátku roku nejméně šest domků ve Znojmě a okolí. „Pokaždé po nich zůstal rozbitý plot, okna i dveře. Dvojice odnášela kovové součásti, které nosila do sběrných surovin,“ informovala Drahokoupilová. Zahrádkářům zloději způsobili přibližně třináctitisícovou škodu.

Jedenadvacetiletého bezdomovce, který vykrádal chatky, se zase letos podařilo chytit policistům z Hodonínska. „Pachatel kradl hlavně v oblasti Lučina. Policisté mu postupně prokázali devatenáct případů. Za noc zvládl vykrást i osm chat,“ uvedl mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník. Muž v nich někdy také přespával. Hledal jídlo a pití, popřípadě peníze.