Teplotní čidla ukazují řidičům aktuální teplotu silnice i vzduchu. „Teplota může pomoct s dávkováním posypu. Podle toho, jak je silnice prochlazená, řidič pozná, jestli má dát více nebo méně posypu,“ vysvětlil provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Vedení společnosti letos čidly dovybavilo všech pětadvacet aut, která vlastní. Dalších třicet aut, která patří jihomoravské Správě a údržbě silnic, se jich dočká v nejbližších dnech. Doplňují je proto, že letos vyhráli soutěž Ředitelství silnic a dálnic na údržbu silnic první třídy. „Byla to jedna z podmínek. Nová auta je mají zabudovaná, do stávajících je doplňujeme,“ sdělil šéf krajské správy silnic Zdeněk Komůrka.

Správa a údržba silnic vlastní celkem osmašedesát aut. „Čidla budou mít jenom ta, která budou jezdit po silnicích první třídy,“ vysvětlil provozní náměstek Milan Macháček.

Ilustrační foto
Dispečeři silničářů už bdí nad sjízdností silnic

Jihomoravští silničáři doplní do aut také nouzová tlačítka. „Je to kvůli případu, který se stal loni ve Středočeském kraji. Dlouhé hodiny si tam nikdo nevšiml havarovaného sypače,“ přiblížil Komůrka.

Tlačítka označil za doplňkovou službu. „Už teď má v sobě každé auto zabudované komunikátory, které jsou propojené s dispečery. Tohle je pro případ, kdy nebude moct řidič mluvit,“ doplnil šéf krajské správy silnic.

Na zimu se připravují kromě silničářů také řidiči. „Samozřejmostí jsou zimní pneumatiky, nemrznoucí směs a další věci, jako je smetáček na sníh nebo škrabka, aby bylo auto na zimu provozuschopné,“ vyjmenoval Jan Malíř vybavení, které si před každou zimou připravuje.

Jihomoravští silničáři každoročně za zimní údržbu silnic utratí zhruba dvě stě třicet milionů korun. „Podle výhledu na předpověď počasí neočekáváme vyšší náklady,“ podotkl Komůrka. Podle Chasáka z Brněnských komunikací se částka meziročně liší maximálně o čtyři miliony korun.

Mastné skvrny, nedopalky a nepořádek kolem odpadkových košů zmizí z dalších ulic Brna-středu. Městská část vyšle do znečištěných lokalit další pořádkové čety. Podobně jako v prostoru před hlavním vlakovým nádražím budou vybavené i speciální technikou.
Noční čištění centra Brna: proudy vody a horká pára odstraní žvýkačky i mastnotu