Jaké podmínky si budou klást zatím ČSSD neprozradila, jisté je jen to, že Michal Hašek bude pokračovat ve funkci hejtmana.

Sociální demokraté s lidovci teď začnou pracovat na programovém prohlášení. Sejdou se v úterý dopoledne. Do týden by obě strany mohly podepsat koaliční smlouvu. "Těší mě, že alespoň v některém kraji pozvali sociální demokraté do koalice jako první KDU-ČSL. Ale máme svou hrdost, v úterý budeme vyjednávat o konkrétních podmínkách. Rozhodně nepřistoupíme na cokoli," komentoval rozhodnutí ČSSD lidovec David Macek. Podle něj je pro jeho stranu zásadní rozšíření společných nákupů energií mimo krajem zřizované organizace nebo výstavba bydlení pro důchodce a mladé rodiny.

Možnost podílet se na vedení kraje dostanou i komunisté. „Shoda v programech je velká a budeme s komunisty jednat, jak využít to nejlepší i z jejich programu, aby se také mohli podílet na chodu zastupitelstva," doplnil Hašek.

Podle informací Brněnského deníku Rovnost by komunisté měli v novém zastupitelstvu získat tři křesla uvolněných zastupitelů. "S těmito čísly jsme už obeznámeni. Jsme připraveni pracovat pro kraj," řekl lídr krajských komunistů Vojtěch Adam. Rozhodnutí ČSSD ho zklamalo, ale nepřekvapilo. „Hejtman svůj příklon k lidovcům vyjadřoval od počátku. Jednání o programové shodě byla zbytečná a jen to celé prodlužovala," sdělil Adam.