Příkladem může být třeba sociální demokracie, která na špičku kandidátky postavila rovnou svého předsedu Bohuslava Sobotku a záda mu kryje první místopředseda Michal Hašek. „Největším úkolem je konečně skoncovat s výmluvami na krizi a nabídnout lidem práci. Hospodářský růst nastartujeme podporou soukromých i veřejných investic," shrnul Sobotka volební program strany.

Přestože se strana snaží vzbudit dojem jednotnosti, i do médií pronikly třenice mezi takzvanými Haškovci a Sobotkovci. „Nejde jen o to, že se sešli na jedné kandidátce. Je to dlouhodobý spor o to, jestli se sociální demokracie bude dál vyvíjet jako moderní demokracie evropského střihu, což zastupuje například Sobotka nebo Jiří Dienstbier, nebo jestli se stane lidovou, středolevou stranou, což reprezentuje Hašek nebo Zdeněk Škromach," komentoval politolog Michal Pink.

Okamura? Přes pět procent

Podle průzkumu společnosti Sanep by přes pět procent na jihu Moravy získalo i hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. To si za svého lídra tento týden zvolilo Petra Adama, syna známého jihomoravského poslance za komunistickou stranu a dlouholetého starostu Ivančic na Brněnsku Vojtěcha Adama.

Ten svého syna nebere jako konkurenta. „Synovi jsem na kandidaturu nic neříkal, je to jeho věc. Tomio Okamura je jeho dlouhodobý kamarád a teď pokračují ve spolupráci. Úsvit se s komunisty shoduje na velké části programu. Není to tedy o konkurenci, jako spíš o spolupráci," řekl Adam.

Fiala versus Kostřica

Střet dvou profesorů přichystaly na jihu Moravy dvě největší pravicové strany. ODS nasadila politologa a bývalého ministra školství v Nečasově vládě Petra Fialu. TOP 09 bude zastupovat přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny Rom Kostřica. „Za důležité téma, zvláště v Brně, považuji změnu fakultních nemocnic na nemocnice univerzitní s vyrovnaným zastoupením státu a škol ve správních radách. U sloučení dvou fakultních nemocnic v Brně jde například o to, aby se stejné specializované operace nedělaly v obou zařízeních," nastínil lídr TOP 09.

Straně zelených, Zemanovcům a lidovcům unikla ve volbách před třemi lety pětiprocentní hranice pro vstup do sněmovny jen těsně. O to víc se teď touží výsledek napravit.

Za Zemanovce Lukl

S nestranickým kandidátem, který však přijal funkci v Milošem Zemanem jmenované úřednické vládě, jde do voleb Strana práv občanů Zemanovci. Do čela kandidátky jmenovali tento týden starostou Kyjova a ministra pro místní rozvoj v demisi Františka Lukla. Pokud ve volbách uspěje, je připravený post starosty opustit. „Hlouběji jsem o tom nepřemýšlel, ale asi platí to, že pokud bych se dostal do poslanecké sněmovny, nedalo by se to zvládat," sdělil.

O vstupu k Zemanovcům v současnosti nestranický kandidát neuvažuje. „Chci jim prostě pomoci naplnit jejich program, se kterým sympatizuji," doplnil Lukl.

Krajští zelení oslovili bývalou zástupkyni ombudsmana Jitku Seitlovou. Ta je jedinou ženou v čele jihomoravských kandidátek. „Zelení jsou čitelná a jasně profilovaná strana, která stojí ve středu politického spektra. Nebudou to mít lehké, protože jejich oponenty budou pravice i levice," poznamenala Seitlová.

O návrat do sněmovny se pokusí lidovci, které vede Jiří Mihola. Vysokoškolský pedagog a dlouholetý zastupitel není zrovna celostátně známou tváří. „Na to můžu říct, že jsme se prošlapal všemi patry politiky a vždy jsem získal hlasy navíc. Mediálně se nemohu srovnávat třeba s exministrem, ale pro Brňany známý jsem," reagoval Mihola.