Vedení Blanska chce v budoucnu zájem o tuto dopravu ve městě prověřit. „Vypracujeme analýzu, která vyhodnotí, jestli má tuto službu smysl zřídit a dotovat,“ řekl blanenský starosta Jiří Crha.

K lékaři, na nákup nebo na úřady? Na jiných místech na jižní Moravě už senior taxi, která dotují města, funguje. Ve Vyškově od loňského září. Loni ho měsíčně využilo asi dvě stě šedesát lidí, nyní je to čtyři sta. „Cena za jednu jízdu je dvacet korun. Celoročně tuto službu z rozpočtu města kryjeme částkou šest set tisíc korun,“ uvedl mluvčí vyškovské radnice Michal Kočí.

Služba je určená lidem s trvalým pobytem na území města a jeho místních částí. Od pětašedesáti let výše. Bez rozdílu věku ji mohou využít také držitelé průkazů ZTP a ZTP/P. Do vozu se lidé vlezou i se skládacím vozíkem, holemi nebo drobným zavazadlem. Jedna osoba doprovodu jede zdarma. Taxi je k dispozici každý všední den od půl sedmé ráno do půl třetí odpoledne. „Zájemci si však musejí na městském úřadě vyřídit průkazku Senior taxi. Ta je samozřejmě zdarma na počkání. Zatím jsme jich vydali bezmála osm set,“ upřesnil Kočí.

Vrtulník záchranářů letěl ve čtvrtek po druhé odpoledne do Rájce-Jestřebí. Při manipulaci s vagónem se tam vážně zranil muž.
Posunování vagónů skončilo těžkým zraněním. Vlak amputoval muži ruku

Službu pro starší lidi vnímá pozitivně i vyškovský taxikář Libor Filípek. „Důchodce to určitě potěší. Osobně jich vozím dost, ale Senior taxi moje živobytí nijak neohrozí,“ komentoval Filípek.

Podobně jako ve Vyškově to několik měsíců funguje v Hustopečích na Břeclavsku. V Břeclavi o podobné službě uvažují. Lidé nad pětašedesát let tam mají městskou hromadnou dopravu již několik let zdarma. V sousedním Hodoníně už senior taxi dotované městem jezdí třetím rokem.

V Moravském Krumlově na Znojemsku pomáhá starým nebo nepohyblivým lidem už od roku 2013. Podle starosty Tomáše Třetiny je oblíbené. „Nemáme městskou hromadnou dopravu, proto jsme přepravu důchodců vyřešili takto. Služba je žádaná, starší lidé ji využívají každý den,“ uvedl před časem starosta.