Mladá žena ujišťuje, že si uvědomuje pozitiva internetu a sociálních sítí. „Já se ovšem snažím upozornit na to, že je potřeba dívat se i na negativní stránky jejich užívání, jako jsou třeba poruchy spánku a učení nebo problémy s komunikací. Lidé by měli zhodnotit, kolik času tráví online a jak to ovlivňuje jejich život. Ráda bych, aby viděli za roh technologií a dokázali si udělat kritický odstup k tomu, jak je používají,“ popisuje hlavní myšlenku projektu.

V Indonésii Presová začala pořádat přednášky pro lidi, kteří jsou závislí na internetu a rádi by se svého zlozvyku zbavili. „Naše workshopy jsou unikátní v tom, že si lidé vyzkouší, jaké to je, prostě vypnout. V dnešní době je neustále ruší spousta upozornění a zpráv, které je těžké ignorovat. Proto mnozí chodí na naše přednášky jako do posilovny. Doma si takový stav prostě nejsou schopni navodit,“ upřesňuje.

Přestože dívka sociální sítě využívá, na facebook chodí jen čtyřikrát denně. „Mám přesně stanovené, kdy se na něj dívám. Instagram ani jiné sociální sítě už nepoužívám. Zjistila jsem totiž, že se bez nich obejdu,“ říká.

Stavění nové inteligentní zastávky MHD na Moravském náměstí v Brně.
Chytré zastávky dobijí lidem mobil. Varují také před dopravními komplikacemi

Lidem, kteří jsou až příliš závislí na online světě, doporučuje odjet bez počítače a mobilu na chatu. „Uvidí, že svět se bude stále točit a nic tak závažného se za jejich nepřítomnosti nestane. Jakmile si tento zážitek prožijí, je možné, že nebudou na internetu tolik lpět,“ vysvětluje.

Do České republiky přesunula Presová projekt v listopadu loňského roku. Workshopy v Brně má naplánované na konec září. Kromě nich se lidé mohou zapojit i do sedmidenní výzvy Replug me challenge. „Funguje tak, že každý den ráno přijde na e-mail zpráva s návodem na jednu aktivitu, na kterou se má člověk soustředit. Díky tomu si začne všímat i světa mimo obrazovku a vyčistí si hlavu,“ přibližuje.

KLÁRA STRÁSKÁ

Ilustrační foto.
Sucho způsobuje předčasný podzim. Listí stromů žloutne a opadává o měsíce dřív