Do nových domovů se dostali také Pleška, Kozlíková, Ušák, Blondýna a Bezucha. Zbylých pět týraných psů je rovněž zamluvených. „Matýska s Dobym, tedy oba dva stařečky, si bude brát paní od Plzně. Byla se na ně podívat, tento víkend si přijede pro Dobyho a později pro Matýska,“ podivuje se majitelka psího hospice Dejte nám šanci Eliška Vafková nad tím, že jsou lidé ochotní dojet si pro nového čtyřnohého přítele přes celou republiku.

A z celé republiky přichází do Bukovinky také finanční i materiální pomoc. „Je hrozně moc lidí, kteří chtějí pomoct. Zajímají se o pejsky, přispívají na jejich léčbu. Vozí žrádlo, posílají ručníky, hračky, savé podložky,“ těší Vafkovou.

Hospici Dejte nám šanci posílá peníze i Lucie Buldrová. Přestože je z Prahy. Moc se mi líbí, jak majitelé útulek vedou. Starají se o každé zvíře v nouzi. Podporuji je pravidelně, i když jen malou částkou, protože jsem na rodičovské dovolené,“ vysvětlila Buldrová.

V areálu blanenské záchranné služby je od středy umístěný babybox. Slavnostní otevření schránky se uskuteční 8.března.
Poslední na jižní Moravě bez babyboxu? Minulost. Zatím jede v testovacím režimu

Případ Kameňáčků přiměl pomoct víc než obvykle. „Hodně lidí přispívá cíleně na péči přímo o psy z Kamenice. Cena za jejich veterinární péči se už teď pohybuje kolem pětapadesáti tisíc korun,“ sečetla Vafková. Peněz ale nelituje. A přes nové majitele sleduje, jaké dělají psi, kteří na sebe před měsícem nenechali ani sáhnout, pokroky. „Byli vyděšení, asociální. S majiteli jsme v kontaktu, spolupracujeme. Posílají nám fotky a videa,“ těší Vafkovou.

Kromě hospicu Dejte nám šanci se dvou set dvanácti zubožených psů z množírny v Kamenici nad Lipou ujalo asi patnáct různých zařízení v celé České republice.

Lidé pomáhají, ale také se zajímají o trest pro viníka. „Obvinění ještě nepadlo, pokračujeme v prověřování a shromažďujeme důkazy. Potřebujeme znát charakter zranění a zdravotní stav psů,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková. Vafková potvrdila, že se na tom podílí. „Posíláme lékařské zprávy o všech psech Ivě Raisové z azylu Dej pac a ona informace předává policii,“ doplnila majitelka hospice.

Nový život
Eliška Vafková (na snímku) provozuje v Bukovince na Blanensku psí hospic Dejte nám šanci. V něm začátkem února skončilo jedenáct zubožených psů z množírny na Pelhřimovsku. Šest z nich už našlo nový domov. Případ těchto psů přiměl pomoct hospici víc lidí než obvykle. „Hodně lidí přispívá cíleně na péči přímo o psy z Kamenice. Cena za jejich veterinární péči se už teď pohybuje kolem pětapadesáti tisíc korun,“ sečetla Vafková.

IVETA BORKOVÁ
JANA ŠTÉGNEROVÁ