Křesťanští demokraté budou obhajovat v příhraničních okresech jižní Moravy čtvrtou příčku z roku 2013. „Jsou to pro nás určitě nejdůležitější volby. Ze 127 hlasujících mi dalo svoji důvěru 114. Jsme demokratická strana, tak nechci, aby volby končily jako v Severní Koreji, kde Kim Čong-il dostával 105 až 120 procent," zažertoval Jiří Mihola.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Ten povede lidovce stejně jako před čtyřmi lety. Krýt záda mu bude opět tandem bývalých starostů Šlapanic na Brněnsku a Ratíškovic na Hodonínsku Jaroslav Klaška a Josef Uhlík. Změnu však primárky přinesly na dalších dvou postech. Čtyřkou by totiž měl být místostarosta Přeskačí na Znojemsku a ještě nedávno krajský radní Jiří Němec. Výčet doplní jako pátá Dagmar Hamalová z Boskovic.

Čtěte také: Odsouzení zastupitelé Židenic Nesiba a Hnát složí mandáty. Rezignovat nemuseli

S umístěním na kandidátce však ještě může zamíchat plánovaná předvolební koalice lidovců se Starosty a nezávislými. „O podrobnostech spolupráce jednáme. Nevypadá to však, že bychom se měli s naším partnerem střídat na lichých a sudých místech, ale spíš půjde o variantu, že v našich volebně silnějších krajích budeme mít i početnější zastoupení, což by měl být případ jižní Moravy," objasnil Uhlík.

Starostové s tím počítají, ale jednat se o tom bude ještě do konce února. „Pokud by se stalo, že jedna strana bude mít v některém regionu vyšší zastoupení, čekáme, že druhá bude silnější v jiné oblasti," podotkl mluvčí uskupení Karel Kreml.

Nejen lidovci mají v plném proudu přípravy na podzimní volby. Strana práv občanů na víkendovém republikovém sjezdu s účastí hlavy státu volila nové předsednictvo. Prvním místopředsedou se tam stal bývalý místostarosta Znojma a současný krajský zastupitel Marian Keremidský.

Čtěte také: Babišovy přednášky: Politické otázky? Nebudeme je brát v potaz, zní z univerzity

Kandidáti lidovců Do poslanecké sněmovny za lidovce kandidují v kraji:
Jiří Mihola: poslanec
Jaroslav Klaška: poslanec 
Josef Uhlík: poslanec
Jiří Němec: místostarosta obce Přeskače
Dagmar Hamalová: místostarostka Boskovic