Motiv na tramvajovou soupravu navrhla brněnská výtvarnice Vendula Chalánková. „Říká se, že kdysi tramvaj Janáčka málem přejela. Teď se na ní projíždí městem, kde žil a tvořil,“ přiblížila mluvčí brněnského turistického informačního centra Adéla Nováková.

Janáčkovi příznivci v Brně najdou i naučnou stezku, která ukazuje osmnáct míst, kde působil. Mezi nejvýznamnější z nich patří dům na Smetanově ulici, dnes známý jako Památník Leoše Janáčka, kde skladatel prožil posledních dvacet let života. Vedle něj stojí bývalá varhanická škola, nyní archiv rukopisů skladatelova díla a jeho soukromé korespondence. S přáteli navštěvoval Stopkovu plzeňskou pivnici v ulici Česká, při procházkách v lužáneckém parku si zapisoval zpěv ptáků.

Ilustrační foto
U zrodu stál Janáček. Brněnská konzervatoř má sto let, výročí oslaví koncerty

Stezku navštívila i Brňanka Hana Kopecká. „Vážnou hudbu mám ráda a Janáčka považuji za kulturní základ,“ svěřila se.

Janáček žil v Brně téměř celý život. „Výrazně posunul kulturu města. Postavil se za emancipační proces brněnské české menšiny a založení univerzity,“ sdělil historik Jiří Zahrádka. Podle něj si skladatel cenil doktorátu filozofie, který mu Masarykova univerzita jako prvnímu za zásluhy udělila.

Vizualizace podoby Janáčkova kulturního centra v Brně.
Architekti se smířili. Brno je blíže ke stavbě Janáčkova kulturního centra

Přestože oslavný festival Janáček Brno začne až v roce 2020, pořadatelé z Národního divadla Brno chystají ochutnávky jeho děl už na podzim. Fanoušky hudby zvou na otevřený den v Janáčkově divadle, operu Její pastorkyňa, klavírní recitál Jana Jiraského nebo koncert skupiny Pavel Haas Quartet.

LUCIE KOHOUTKOVÁ