Sociální demokraté se na tom shodli jednomyslně. „Obě strany jsou pro nás v tuto chvíli rovnocennými partnery. Budeme zjišťovat, s kým se nejvíc programově shodneme," uvedl předseda krajské ČSSD a člen vyjednávacího týmu Václav Božek.

Současný hejtman Michal Hašek před volbami tvrdil, že si přeje pokračování koalice s lidovci. „K tomu se dál hlásím. Přesto rozhodne blízkost programů," řekl v pondělí Hašek. S oběma stranami se chtějí znovu sejít při podrobnějším jednání ještě tento týden. Hašek i Božek také připomněli, že takzvané Bohumínské usnesení, které sociálním demokratům zakazuje spolupráci s komunisty, se na krajskou úroveň nevztahuje.

Lídr komunistů Vojtěch Adam to považuje za příznivou zprávu. „V programech se stoprocentně shodujeme. Uvidíme, jak se jednání vyvine," komentoval Adam.

Lídr lidovců Stanislav Juránek je připravený pokračovat jako náměstek hejtmana a už v pondělí dopoledne oznámil podporu sociálnědemokratické kandidátky Stanislavy Slavíkové do senátu. Pondělní rozhodnutí ČSSD o dalších koaličních jednáních ale nechtěl prozatím komentovat.

Podle brněnského politologa Stanislava Balíka může být váhání ČSSD taktikou před druhým kolem senátních voleb. „Nechtějí si pohněvat komunistické voliče, aby do senátu podpořili kandidáty ČSSD. Když sociální demokraté s rozhodnutím týden počkají, nic je to stát nebude," myslí si politolog.