Myslí podle vás ještě lidé v dnešní době na pravý význam Velikonoc?

Komerce jej v poslední době překrývá. Velikonoce slavené jenom konzumně jsou ale, nenapadá mě lepší výraz, tupé. Když člověk nezná a nevnímá podstatu toho, co slaví, je to jako kdyby slavil narozeniny a nevěděl, k čemu ta oslava vlastně je. Myslím, že zábava a výzdoba k Velikonocům může patřit, vždyť i španělská světice Terezie z Avily říkávala když půst, tak půst, když kachnička, tak kachnička. Všechno ale má být přiměřené a zdá se mi, že konzum zastírá pravou podstatu svátků.

Ilustrační fotografie.
Hejného hravé učení matematiky prověří poslanci. Školy i rodiče metodu brání

René Václav Strouhal
∙ Narodil se v roce 1977 ve Vyškově.
∙ Vystudoval střední průmyslovou dřevoobráběcí školu.
∙ Poté vystudoval Cyrilometodějskou teologickou fakultu na Univerzitě Palackého v Olomouci.
∙ Po studiích působil jako kněz rok ve Znojmě a tři roky v mládežnickém centru u Velkého Meziříčí. Nyní už přes deset let působí jako kněz na farnosti v Moutnicích na Brněnsku.
∙ Vyučuje náboženství i na místní základní škole,  v Moutnicích se věnuje pastoraci mládeže.
∙ Ve volném čase rád chodí do přírody, jezdí na kole, plave a čte.

Jde ještě Velikonoce procítit, když jsou obchody už měsíc před nimi plné barevných vajíček a na náměstích velikonoční trhy?

Když je před svátky všude výzdoba, už tak nevyzní, protože vše má svůj čas. Čekání má v životě velký význam. Když člověk očekává a těší se, pak událost víc prožije. U Velikonoc nadbytkem zboží a komercí zapadá pravý, náboženský význam. Až se mi zdá, že jsou z toho někdy lidé znechucení, a raději, než by je slavili, odjedou někam na chatu. A dělají to možná právě proto, že postrádají pravý význam svátků, což je velká škoda.

Vnímáte V tomto směru nějaký rozdíl mezi vesnicí a městem? Vy působíte v obci, kde je hodně věřících, ve městech je ale možnost nábožensky žít asi horší.

Kněz René Václav Strouhal.Zdroj: Deník / Jebáčková Lenka

KOMPLETNÍ ROZHOVOR NAJDETE V SOBOTNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST

Ilustrační foto.
Ohňostroje na přehradě propojí Dvořákův Karneval