„I když už je lepší počasí, tak na letní nechám přezout až v prvním dubnovém týdnu,“ řekl Roman Sedlačík z Hodonína, který doporučuje pro výměnu servisy, které zákazník navštěvuje pravidelně.

„Znají totiž dané auto už z minulosti a mechanici pak přesně vědí, co potřebuje,“ doplnil Sedlačík.

Podle krajského koordinátora Centra služeb pro silniční dopravu Pavela Čížka se dá zvažovat přezutí na letní pneumatiky už březnu, ale jen v případě, že řidič neprojíždí místy, kde značky přikazují zimní výbavu. „Pokud teploty v noci a ve dne jsou již okolo sedmi stupňů a výhled je u počasí stabilní, tak pneumatiky přezuji,“ uvedl Čížek s tím, že letní gumy nemají jen méně hrubý záběrový vzorek než zimní, ale i složení směsi použité na výrobu běhounu se přizpůsobuje jiným teplotám.

Řada řidičů sice zvládne přezout pneumatiky sama, což ale neplatí pro vyvážení. „U nevyváženého kola dochází k nesouměrnému opotřebování dezénu, může zhoršit jízdní vlastnosti vozu,“ upozornil.

Redakcí oslovené pneuservisy očekávají hlavní nápor zákazníků v příští týdnu. Cena za přezutí na letní začíná od 350 korun, pokud jsou už na discích.