Chladnější počasí a deštivé dny odrazují s koncem léta návštěvníky koupališť na jižní Moravě. Provozovatelé venkovního koupaliště Riviéra v Brně to přimělo k ukončení sezony už v srpnu. Jedním z posledních návštěvníků byl minulý týden i Jan Crlík. „Myslím, že zvláště pro děti to tam je ideální. My to navíc máme v podstatě pod kopcem,“ vzpomínal muž.

Počasí však již podle mluvčí společnosti Starez-Sport Michaely Radimské k venkovnímu koupání na Riviéře neláká. „Bazény navíc nemáme vyhřívané. Ze zkušeností z minulých let také víme, že je se zahájením školního roku obecně velmi nízká návštěvnost,“ vysvětlila. I kvůli tomu byl podle ní zájem lidí oproti loňsku nižší zhruba o čtyřicet procent.

Ilustrační foto
V noci pro léky: z Koliště na Bašty. Kraj má novou non-stop pohotovostní lékárnu

Zájemci o venkovní koupaní mají v září v Brně ještě šanci v části areálu Kraví Hora. „V provozu zůstane až do čtrnáctého září. Později rozhodneme podle vývoje počasí a návaznosti na možné stavební práce,“ uvedl ředitel rekreačního areálu Evžen Hrubeš.

Plánovaná ukončení sezóny koupališť
- Koupaliště Riviéra Brno – uzavřené už od konce srpna.
- Koupaliště Kraví Hora v Brně – venkovní bazény uzavřou až 14. září.
- Koupaliště Bučovice – uzavřené. Znovuotevření v září zváží při parných dnech.
- Koupaliště v Adamově – o prodloužení sezóny neuvažují. Otevření zváží naposledy tento víkend podle počasí.
- Koupaliště Břeclav – provoz plánují ještě do neděle.
- Koupaliště při Lázních Hodonín – uzavřeli ho v úterý.
- Plovárna Louka ve Znojmě – provoz do 13. září.

Krytý bazén tam pokračuje bez přerušení, kdy technologická odstávku a ostatní opravy zajistili provozovatelé již v době uzavření kvůli koronaviru. „Novinky plánujeme až v příštím roce, kdy kvůli rekonstrukci administrativní budovy přesuneme zázemí pro návštěvníky,“ doplnil Hrubeš.

Koupaliště v Břeclavi zaplní plavci a rekreanti naposledy v neděli. Ještě v sobotu se tam se sezonou rozloučí na akci „Ukončení prázdnin s vodníkem“. „Už v tomto týdnu necháváme koupaliště uzavřené v případě špatného počasí. Otevřen je ale krytý bazén dle rozpisu plavání, kde se už v pondělí vrátíme k běžnému provozu. Čtrnáctého září pak zpřístupníme saunové centrum,“ popsal vedoucí provozu David Bartal. Krytý bazén je alternativou i v Hodoníně.

Na koupališti v Bučovicích na Vyškovsku ukončili sezonu už v úterý. „Kdyby ale ještě během tohoto měsíce nastaly nějaké tropické dny, jsme schopni areál operativně otevřít. Co se týká letošní návštěvnosti, ačkoliv počasí v červnu a ve větší části července koupalištím vůbec nepřálo, poslední červencový týden a první tři v srpnu ji vylepšily. Návštěvnost byla v celkovém součtu přibližně o osmnáct procent vyšší než v loni,“ připustila mluvčí Bučovic Martina Hašková.

Ilustrační foto.
Kroužky pro děti startují pod hrozbou roušek. Nejde to dohromady, tvrdí vedoucí

Až do třináctého září mají zájemci šanci na návštěvu Městského koupaliště Louka ve Znojmě. V Adamově na Blanensku mají oproti tomu už smůlu. „O prodloužení sezony na koupališti neuvažujeme. Jednak je špatné počasí, ale hlavně již nebudeme mít brigádníky. Plavčíci jsou totiž u nás vždy studenti. Snad jen, pokud to ještě počasí dovolí a bude teplo, uvažujeme ještě o otevření koupaliště o tomto víkendu,“ odpověděla Marta Vrchovská ze společnosti ADAVAK.