Kvůli nečekaným komplikacím se lidé opraveného divadla dočkají nejdřív v září 2019. „Při kontrolách dělníci zjistili, že jsou poškozené některé vrstvy stropního pláště i stropní konstrukce. Je potřeba také odstranit část betonových podlah,“ uvedl brněnský náměstek pro oblast investic Richard Mrázek.

Původní plán kompletně dokončit opravy do začátku festivalu Janáček, tedy do sedmnáctého listopadu, se proto dělníkům dodržet nepodaří. „Návštěvníků se to však až na nějaké drobnosti, jako je třeba nedokončená instalace na balkonech nebo otevření jen části foyer, nedotkne,“ ujistila provozní ředitelka Národního divadla Brno Lenka Tesáčková.

Janáčkovo divadlo.
Azbest brzdí opravy Janáčkova divadla. V Brně je zřejmě v mnoha stavbách

I přes zdržení může festival Janáček v divadle sedmnáctého listopadu začít. „V té době bude připravené k tomu, aby se do něj mohli vrátit herci. Následující stavební práce pak budou pokračovat hlavně v době mimo zkoušky a představení,“ uvedl brněnský náměstek pro oblast investic Richard Mrázek.

Herci se do vlastního zázemí vrátí z jiných míst, třeba výstaviště. „Chápu, že být zpět v divadle bude pro ně mnohem příjemnější. Balet a opera na výstavišti ale měli své kouzlo. Určitě by mohli tento experiment zopakovat i do budoucna,“ podotkla Brňanka Kristýna Šerová.

Opravy v interiéru divadla mají být hotové do konce dubna příštího roku. „Kompletně v novém, včetně opravené střechy, by se divadlo mělo objevit na konci září příštího roku. Řešíme ale ještě, jak se vypořádáme se střechou nad hledištěm, kde v současnosti nesplňuje požární předpisy,“ dodal Mrázek.

Ilustrační foto.
Žena se propadla pod led. Navzdory výstraze bruslila na Brněnské přehradě

Ačkoli bude podle vedení divadla komplikované skloubit zkoušky se stavebními pracemi, v současnosti jde o nejlepší řešení. „Balet i opera plánují svůj program roky dopředu. Zrušit sezónu by znamenalo velké ztráty. Je skvělé, že se podařilo najít řešení, které neohrozí ani festival Janáček, ani fungování divadla v další sezoně,“ řekla ředitelka Tesáčková.

Termín dokončení oprav Janáčkova divadla posunuli zhotovitelé už podruhé. První komplikace řešili dělníci už loni v srpnu, kdy ve zdech divadla objevili azbest. „Při opravách jsme azbest našli v rozvodech vzduchotechniky nebo v protipožárních klapkách,“ popsal tehdy Robert Gruzovský z Metrostavu.

Ilustrační foto.
Příspěvek na šalinkartu lidé danit nemusejí. Zůstane jim celý