Za nepovolený vstup stejně jako ostatní totiž riskuje až patnáctitisícovou pokutu. Lom lemují cedule se zákazem a donedávna tam těžila písek, i když jen velmi zřídka, společnost Setra. Nyní jedná s báňským úřadem o ukončení prací a převodu těžebních práv na obec. „V lomu Seč už písek netěžíme. Po sanačních pracích vše směřuje k ukončení těžby. Jednáme se zástupci obce, Správou chráněné krajinné oblasti Moravský kras a Mendelovou univerzitou v Brně, co bude s lomem dál,“ řekl prokurista firmy Lubomír Hora.

Zavlažování. Ilustrační foto.
Zemědělcům postiženým suchem chybí na stavění závlah voda. Chtějí odpuštění daně

Menší část lomu leží na pozemcích Rudice, větší pak na půdě brněnské univerzity. „O ukončení těžby a zpřístupnění části lomu jednáme už dlouhé roky. Jde o unikátní geologickou lokalitu a je škoda ji po těžbě nějakou rozsáhlou sanací zničit,“ prohlásil starosta Rudice Roman Šebela.

Lom Seč• Leží na okraji obce Rudice na Blanensku. Písek se v něm intenzivně netěží od první poloviny 90. letech.
• Těžební práva má firma Setra. S báňským úřadem jedná o ukončení těžby.
• Pískový lom je nepřístupný a leží z části na pozemcích Rudice a na parcelách Mendelovy univerzity.
• Má rozměry přibližně 180 x 100 metrů a dosahuje hloubky až 30 metrů.
• Nyní představuje jediný větší odkryv druhohorních usazenin označovaných jako Rudické vrstvy.


Poznamenal, že převod lomu na obec má být bezúplatný. „Chceme tam naučnou stezku pro turisty. Je však potřeba, aby tato unikátní lokalita měla nějaký řád a byla pod kontrolou. Po ukončení těžby musí těžaři zajistit určité sanační úpravy, aby přístupná část lomu byla bezpečná. Po dlouhých letech jsme blízko dohodě. Převod těžebních práv může být hotový do konce roku,“ dodal Šebela.


ÚTOČIŠTĚ ŽAB


Podle Antonína Tůmy ze Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras jde také o zajímavou lokalitu s výskytem vzácných živočichů. „Kras je chudý na vodní plochy. Každé jezírko je tak vzácné. I z tohoto pohledu je lom Seč zajímavý kvůli výskytu obojživelníků. Nápad s naučnou stezkou je dobrý záměr. Jenom pak bude potřeba v lomu zajistit, aby tam nikdo nerozdělával ohně a nejezdili tudy motokrosaři, jak se už v minulosti několikrát stalo,“ zmínil Tůma. Dodal, že lom by se v budoucnu mohl stát také přírodní památkou, což by usnadnilo jeho ochranu.

To zatopený vápencový lom v Mikulově na Břeclavsku přírodní památka už je. Lidé se tam přesto koupat smí. Místo připomíná některé destinace na Jadranu. „V opravdu parných letních dnech se tam sejde až pět set návštěvníků. Jsou to převážně turisté. Místní už kvůli takovému náporu lom ani nenavštěvují. Chvíli pak trvá, než se lokalita z letní sezony vzpamatuje,“ uvedl vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Kmet. Pod správu dnes lom spadá.

Turistické značení je podle Vladimíra Cikánka z Velkých Opatovic i v dnešní době nezastupitelné.
Jednou nás napadl roj vos, vzpomíná turistický značkař