Cílem lékařů je rozšířit možnosti léčení a pomoci co největšímu počtu pacientů. Přivést k osvětě chtějí i zdravotníky a veřejnost. „Plánujeme stanici, kde se lidem bude věnovat vícero odborníků. Nemocní budou pod jejich dohledem vdechovat léčiva pomocí vaporizéru (odpařovač, ve kterém nevznikají škodlivé látky, pozn. red.),“ vysvětlil Radovan Hřib z centra bolesti nemocnice.

Léčba konopím podle některých odborníků může ulevit od nepříjemných příznaků určitých chorob a v budoucnu možná povede i k jejich vyléčení. „Momentálně nás ale brzdí špatná nabídka českého konopí na trhu,“ upozornil Hřib.

Od letošního ledna lékárny neseženou léčebné konopí od českých dodavatelů. Dříve ho lidé mohli získat třeba v nemocničních lékárnách Fakultní nemocnice Brno. Letos v květnu se k pacientům podle tamního primáře oddělení léčby bolesti Marka Hakla dostalo alespoň léčebné konopí ze zahraničí. Bylo však trojnásobně dražší. „Od července už není k dostání žádné. Lidem ho proto momentálně nabídnout nemůžeme. Přitom zájem pacientů, kteří se na nás obracejí, stále roste,“ podotkl.

Ilustrační foto
Vloupali se nejméně do třiatřiceti aut. Dovnitř se dostali za dvě až tři vteřiny

Ve Fakultní nemocnici Brno tuto léčbu podstupuje zhruba třicítka pacientů. „Konopí vkládáme do kapslí. Nemocným léky pomáhají hlavně při chronických bolestech. Používáme je i pro onkologické pacienty nebo lidi s roztroušenou sklerózou,“ vysvětlil Hakl. Mají také pozitivní vliv na kvalitu spánku a chuť k jídlu.

České konopí do lékáren dodává Státní agentura pro léčebné konopí. Její vedení před nedávnem uzavřelo výběrové řízení na místního pěstitele. „Do lékáren se ale rostliny dostanou až v první polovině příštího roku,“ konstatovala mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv, pod který agentura spadá, Lucie Přinesdomová.

České konopí odebírá sedm brněnských lékáren. Gram od nového dodavatele budou nakupovat za 139 korun.

Využití medicínského konopí zkoumá i Mendelova univerzita v Brně, která spolupracuje se třemi firmami z Holandska, Španělska a České republiky.

„Pořádáme konferenci na téma konopí a věda a sdílíme nové poznatky o produkci konopí pro medicínské účely,“ vypočítala mluvčí univerzity Kateřina Brettschneiderová Loutocká.

Jeden z pacientů, kterého Brněnský deník oslovil, používá konopí ke zmírnění bolesti při léčbě artritidy. „S klouby mám problémy delší dobu. Užívám konopnou mast na kolena a polykám i gelové kuličky s konopím. Výrazně to pomáhá snížit bolest hlavně při práci,“ poznamenal Brňan v důchodovém věku, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce ho ale zná.